2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -8o - -6o
Az ország 19 megyéjében

Új immunkémiai technológiát dolgoz ki az Anthelos Kft.

frisshirek.hu, 2022. december 02. - 15:00
Új immunkémiai technológiát dolgoz ki az Anthelos Kft.
Uniós támogatással, 159,224 millió forintos összköltségű projekt keretében a daganatos és az autoimmun betegségek korai felismerését segítő új immunkémiai technológiát dolgoz ki a Szegeden és Kübekházán működő Anthelos Kft. - tájékoztatta a biotechnológiai cég az MTI-t.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A közlemény szerint a vállalkozás a fejlesztéshez 111,46 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott.

A 2020-ban létrehozott Anthelos Kft. speciális kutatási eszközök portfólióját kínálja elsősorban a fertőző és életkorral összefüggő betegségek korai felismeréséhez és kezelésének monitorozásához a gyógyszerkutatás és a molekuláris diagnosztika területén működő partnereinek.

A nukleinsav-detektálásra szakosodott Anthelos Kft. új immunkémiai technológia fejlesztésén és bevezetésén dolgozik. A vállalkozás a speciálisan jelölt antitestek használatát kívánja miniatürizálni, nagy felbontású megoldásokkal. Ennek érdekében az Anthelos új eszközöket állít üzembe, köztük egy szkennert, amely nagy felbontásban képes kimutatni az immunprecipitációt - az antitestek kötödését a vizsgálni kívánt fehérjéhez -, ezzel lehetővé tenné több fehérjemarker egyidejű detektálását.

A cég a biocsipekhez hasonlóan az analitikai vizsgálatokat mikrométeres tartományban kívánja elvégezni a spektrális szkenner segítségével, többféle szín detektálásával. Egy nagy felbontásban és színesben nyomtatni tudó 3D-nyomtatót is beszereznek. Ennek segítségével olyan mikrofluidikus prototípuseszközöket lehet készíteni, amelyekben az észlelési csatorna eltérő színű lehet, így az a felület spektrális szűrőként is működhet. A technológia újdonsága, hogy a rendszer nemcsak nagy felbontású leolvasásra képes, hanem - a kis mennyiségű folyadékok a makroszkopikus világban megszokottól eltérő viselkedését kihasználó - mikrofluidikus módszerekkel kombinálva bonyolultabb detektálásra is.

A fejlesztés új diagnosztikai megoldások és prototípusok létrehozása mellett megalapozza egyedi, mikronos felbontással és színes nyomtatással készülő 3D-prototípusokat és mintákat kínáló szolgáltatás indítását is.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az alapító kutató tulajdonában álló Anthelos Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly megközelítette a 455 millió forintot, míg működésének első - töredék - évében 92 millió forint volt. A vállalkozás adózott eredménye 2020-ban 25 millió forint volt, tavaly pedig meghaladta a 76 millió forintot.

Fotó: illusztráció, pixabay.com