2024.04.16., kedd - Csongor
Győr: 9o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Sok embernek okoznak örömet a falvakban a feldíszített ablakok

Tóth Rózsa | 2022. december 02. - 13:10
Sok embernek okoznak örömet a falvakban a feldíszített ablakok
Igazi közösségformáló ereje van annak, hogy a helyiek séta közben megpillanthatják az aznapi számmal jelzett díszítést.

A nyomtatott adventi naptár feltalálójának Gerhardt Langot tartják, aki 1881 és 1974 között élt Németországban. Története szerint türelmetlen kisfiú volt, ahogyan a mai gyerekek többsége, elvégre izgalommal várják - várta ő is - hogy elérkezzen a szenteste. Gerhardt édesanyja 24 süteményt varrt egy dobozba, amiből a fiú az ünnep előtt minden nap egyet megehetett. Erre emlékezve már felnőttként 1908-ban ő hozta forgalomba az első nyomtatott adventi kalendáriumot.

Ezeknek a naptáraknak töretlen a sikere azóta is és csak a képzeletünk, kreativitásunk vagy a pénztárcánk szabhat határt annak, hogy milyen formában használjuk.

Amint arról a frisshirek.hu is beszámolt, egyre több Tolna megyei településen folytatják, vagy vezetik be idén az élő adventi kalendárium tradícióját, mely szerint a hagyományos naptárhoz hasonlóan december 1. és 24. között minden nap más-más ablakban gyúlnak fények az aznapi dátummal.

Fotóinkon, melyeket a települések tettek közzé Lengyel, Koppányszántó, Dunaföldvár és Váralja első adventi napját csodálhatják meg.

Fotó: Lengyel Faluház Facebook oldala, Koppányszántó Nyilvános Facebook csoport, Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár Facebook oldala, Mikulás Háza Váralja Facebook oldal