2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -9o - -7o
Az ország 19 megyéjében

Váratlan segítség a Dunaferrnek. Kérdés, hogy mihez?

Sz.O., 2022. december 01. - 15:48
Váratlan segítség a Dunaferrnek. Kérdés, hogy mihez?
A kormány szerdán megjelent rendelete és határozata alapján úgy tűnik, megkezdődött az ISD Dunaferr Zrt. leállítása. Néhány nappal ezelőtt a cég értesítést kapott az áramszolgáltatótól, hogy december elsején kikapcsolják a villamosenergia ellátást a Dunaferrben.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A portfolio.hu arról ír, hogy amennyiben ma megtörtént volna az áram kikapcsolása az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati Zrt. részéről a megadott 12.30-as időpontban, abban esetben a Dunaferr teljes energia termelése és szolgáltatása működésképtelenné vált volna. Következésképpen a cég azonnal leállt volna, egyetlen gyáregység sem tudna tovább működni. Különösen a kokszoló esetében visszafordíthatatlanul nagy kár egy ilyen eset.

Szerdán, az éjszakai órákban megjelent Magyar Közlöny alapján kiderült, hogy a kormány két döntést is meghozott: az egyik egy rendelet, amely kimondja, , hogy “ a villamosenergia-ellátást a hálózati engedélyes nem szüntetheti meg", azaz 

a Dunaferr energiaellátását nem lehet megszüntetni a szolgáltatónak.

A lap emlékeztet, hogy a kormány hozott egy határozatot is, amely így szól: “ a Társaság által ellátott hálózat használatnál (a továbbiakban együtt: telephely) a villamosenergia-ellátást mindaddig biztosítani kell, amíg a telephely területén található legnagyobb kockázatot jelentő létesítmények szakszerű és biztonságos leállításához szükséges".

Ez a mondat arra enged következtetni, hogy

addig kell áramot szolgáltatni, amíg a létesítmények biztonságos leállása meg nem történik.

A portfolio.hu azt sugallja, hogy ez a határozati szöveg végül is azt jelenti, hogy a kormány a katasztrófavédelemmel együtt a az ISD Dunaferr Zrt. leállítását készíti elő.

Fotó: wikipedia