2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -8o - -6o
Az ország 19 megyéjében

Csütörtöktől bezár az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Bottyán Róbert, 2022. november 29. - 16:02
Csütörtöktől bezár az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 2022. december 1. és 2023. február 28. között energiatakarékossági okok miatt bezár.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A park tájékoztatása szerint a Közönségkapcsolati iroda és a Tourinform iroda 2022. november 30-tól 2023. február 28-ig kizárólag mobil telefonon és elektronikus úton érhető el.

A bezárás közben energiahatékonyági felújítás kezdődött a Rotundában. A Délmagyarország cikke szerint a körtemplom az 1980-as években épült, azóta komolyabb felújítás a tetőfedés és a tetőrétegrendek 2010-ben történt cseréjén kívül nem történt az épületen. A magas energiafelhasználás oka egyrészt a gépészeti berendezések eredetileg is alacsony, illetve időközben leromlott hatásfoka, másrészt az épület nem megfelelő hőszigeteltsége, az elavult nyílászárók, valamint a szigeteletlen homlokzat miatt.

Egy KEHOP-os pályázattal az épület hűtési, fűtési, szellőztetési és használati melegvíz rendszereinek korszerűsítése, az épület szigetelése, az elavult nyílászárók cseréje, valamint a világítási rendszerek energiatakarékos átalakítása történik meg. A fűtést és a hűtést is talajszonda mezővel kiegészített hőszivattyúk látják majd el, az épület energiaellátása nagy arányban megújuló energiaforrásokkal lesz biztosított. A Rotunda a korábbi „EE” energetikai besorolásról „BB” energetikai besorolásúvá válik, a felújítás nem befolyásolja sem az Emlékpark, sem a Rotundában lévő Feszty-körkép látogathatóságát, így 2023. március 1-től ismét várják a  látogatókat.

Fotó: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark