2024.04.16., kedd - Csongor
Győr: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Költségvetési csalás miatt körözik Kovács Bélát, a KGBélaként elítélt volt jobbikos EP-képviselőt

frisshirek.hu | 2022. november 22. - 20:45
Költségvetési csalás miatt körözik Kovács Bélát, a KGBélaként elítélt volt jobbikos EP-képviselőt
Költségvetési csalás miatt körözi a magyar rendőrség a Kovács Bélát, a kémügyben elítélt volt jobbikos EP-képviselőt. A kémkedési ügy miatt KGBélának nevezett volt politikus körözési fotója kedden került fel a rendőrség oldalára. Legutóbb azt írtuk róla, hogy Moszkvában él, és korábban volt egy agyműtétje.

Ahogy azt a frisshirek.hu is megírta, öt év fegyházra ítélte harmadfokon a Kúria a KGBélaként is ismert Kovács Béla volt Jobbikos EP-képviselőt – írja a Magyar Nemzet. Kovácsot kémkedésért, költségvetési csalásért és magánokirat hamisításért marasztalta el a törvényszék.

Kovácsot továbbá a Kúria tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. A volt politikus jelenleg Moszkvában él és az ottani Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanít. Korábban a tárgyalásáról azt nyilatkozta, hogy szeretne jelen lenni és tisztázni magát a vádak alól, ám jelenlegi munkahelyéről nem biztos, hogy elengedik.

Végül Kovács távollétében született meg az ítélet, aki ezzel jobban is járt, hiszen ha jelen van, akkor rögvest le is tartóztatták volna. Az ítélet szerint legkorábban büntetése letöltésének kétharmada után szabadulhatna, már ha bevonulna a fegyházba, de a portál szerint várhatóan nemzetközi körözést kell kiadni ellene, persze kérdéses, hogy ez mennyit ér Moszkvában - írtuk szeptember végén.

AZ ÜGYBEN A VÉGSŐ DÖNTÉST MEGHOZÓ MAGYAR POLITIKAI VEZETÉSNEK AZONBAN FONTOSABB VOLT KOVÁCS KÉMÜGYÉT A KÖZELGŐ VÁLASZTÁSOK ELŐTT KAMPÁNYTÉMAKÉNT FELHASZNÁLNI, MINT ENGEDNI, HOGY A NYOMOZÁST A SZOLGÁLATOK ALAPOSAN VÉGIGVIGYÉK.

A vád szerint a politikus rendszeresen találkozott az orosz hírszerzéssel azután, hogy 2010-ben európai parlamenti képviselő lett, és információkat adott energetikai ügyekről vagy EP-választásokról.

A másik ügy (erre vonatkozik a más bűncselekmények), egy OLAF-felvetés nyomán indult.

A vád szerint Kovács olyan gyakornoki szerződéseket kötött, amiket nem tervezett betartani, és erről a gyakornokok is tudtak. Ugyanakkor az EU a gyakornokok után támogatást ad, így a vád szerint 6 millió forint kárt okozott az Európai Unió parlamentjének a fiktív gyakornoki állásokkal 2012-2013-ban. Kovács végig kitartott ártatlansága mellett - foglalta össze a telex.hu újra a múlt történetét, mikor észrevette a rendőrség oldalán, hogy körözést adtak ki a volt politikus ellen.