2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Győr: 4o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Mégis adót emel Székesfehérvár

frisshirek.hu | 2022. november 19. - 12:43
Mégis adót emel Székesfehérvár
Napelemes rendszer tervezés, ingyenes LED-csereprogram, januári egyeztetés a Magyar Postával és adóemelés, ezekről szólta ma rendkívüli közgyűlés Székesfehérváron.

A háborús infláció, az energia- és nyersanyagválság, az energia árak, a szolgáltatások drasztikus drágulása miatt rendkívüli intézkedéseket kellett hoznia a városnak, ami érinti az intézményi étkezést, az ingatlanadót és a közlekedést is. A LED csere programról és napelemes rendszerek építéséről is szó volt Székesfehérvár MJV Önkormányzatának péntek reggeli rendkívüli közgyűlésén - számolt be a szekesfehervar.hu.

A testületi ülés elején megválasztották a Humán Közszolgálati Szakbizottság új tagjának Szalai Sándort, aki esküt is tett a közgyűlés előtt.

A város gazdasági nehézségei miatt ebben az évben már többször tárgyalt a közgyűlés és hozott döntéseket a közszolgáltatások biztosítása, az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak biztonságos ellátásának érdekében. Ennek keretében

  •  hét intézmény esetében indították el napelemes rendszer tervezését,
  •  a LED csere programmal ingyenesen biztosítják az energiatakarékos izzókat a székesfehérváriaknak,
  •  január elejétől lesz lehetőség megállapodni a Magyar Postával a városban ideiglenesen bezárt öt postáról,
  •  csökkentették a csúcsidőn kívüli, kihasználatlan buszjáratokat,
  •  jövőre is kedvezményesen lesz elérhető a diákbérlet Székesfehérváron,
  •  a szociális otthonokban az alacsonyabb nyugdíjat kapó ellátottaknak nem emelkedik az ellátási díja,
  •  nem emelik a Frim Jakab Szakosított Otthon és a Kríziskezelő Központ térítési díját,
  •  Fehérváron nem vezetnek be bölcsődei gondozási díjat.

Azonban fenntarthatatlanná vált az intézményi étkezés ára. A bölcsődei, óvodai és iskolai étkezési térítési díjak érdemben több mint egy évtizede nem emelkedtek. Cser-Palkovics András szerint az étkeztetés stabil biztosítása érdekében muszáj volt legalább az infláció mértékével arányosan növelni az étkeztetés díjait. A polgármester elmondta, több konyha jelezte, hogy ha legalább valamelyest nem tudja növelni a bevételeit, el kell álljon a szerződéstől. A családok jelentős részének nem, vagy továbbra is kedvezményes díjat kell fizetnie a közétkeztetésért. Ezek a szabályok természetesen nem változnak.

Viszont változik a vállalkozásokat terhelő építményadó. Ahogy a polgármester mondta nem a legjobb pillanat az adóemelésre, de meg kell érteni, hogy a közszolgáltatásoknak működniük kell, többek között a gazdaság érdekében is. A vállalkozásokat 2020 és 2022 között mintegy 5 milliárd forintos adókönnyítéssel segítette az önkormányzat. A mostani helyzetben azonban a teljesen elszabadult energiaárak és azok következményei miatt a közgyűlés kénytelen növelni az önkormányzati bevételeket. A közgyűlés ezért emelte ezt az adónemet, de még így is a helyi, vállalkozásokat érintő adóterhek jelenleg a megyei jogú városok közül bőven az alsó harmadban vannak. A helyi gazdaság idén is jól teljesít szerencsére, az idei adóbevételek is jól alakulnak, de még ezek sem tudják fedezni a drasztikusan emelkedő rezsiköltségeket.

Mindenki látja azt, hogy az önkormányzati intézmények stabilitását és biztonságát még ebben a nehéz helyzetben is garantálni kell, amihez növelni kell a bevételeket és csökkenteni kell a kiadásokat 

– mondta Cser-Palkovics András polgármester a testületi ülés után.

Fotó: Önkormányzati Kommunikációs Központ