2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Győr: 2o - 3o
Az ország 19 megyéjében

Teljessé vált a napelemstop, a vállalatok sem építhetnek erőművet

frisshirek.hu | 2022. november 14. - 08:30
Teljessé vált a napelemstop, a vállalatok sem építhetnek erőművet
Úgy tűnik, a lakosságnak írt napelemrendszer-szabályozás már csak a hab volt a tortán, ugyanis a hazai vállalkozások már nyár óta nem építhetnek napelemeket még saját használatú energia előállítására sem. A háztartásinál nagyobb méretű napelem építésére már csak az kaphat engedélyt, aki villamosenergia-tárolót is létesít mellé, ami nagyban drágítja az ilyen beruházásokat.
Csak a jéghegy csúcsa volt a kormány lakossági napelemrendelete, a vállalati szektor már nyár óta nem kap engedélyt egyetlen új napelemes-rendszer építésére sem

– számolt be róla a 24.hu.

A cikk szerint a feldolgozóipari szereplőknek – különösen az energiafaló ágazatokból, mint például a fémiparból vagy az építőanyag iparból – hatalmas szükségük lenne napelemes rendszerekre, hogy csökkenteni tudják az energiaköltségeiket.

Nagy Márton nemrég ki is hirdette a kormány gyármentő programját kifejezetten nagyvállalatoknak, de a pályázatot folyamatosan halasztják, november elején megint februárig tolták ki a határidőt.

A júliusban életbe lépett új szabályozással pedig lehetetlent követelnek a nagyvállalatoktól – írta a 24.hu.

Eszerint ugyanis

július 15-től a háztartásinál nagyobb méretű napelem építésére már csak az kaphat engedélyt, aki villamosenergia-tárolót is létesít mellé.

Ez a lapnak megszólaló vállalkozó szerint önmagában 30-40 százalékkal drágítja a beruházásokat.

Amint arról lapunk a Frisshirek.hu korábban már beszámolt, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az október 13-i kormányinfón jelentette be, hogy behúzzák a kéziféket a korábban még nagyon támogatott lakossági napelem pályázaton. 

Aki mostantól napelemet szerel a háza tetejére, annak nem lesz betáplálási kötelezettsége:tehát  a megtermelt, de fel nem használt áramot nem táplálhatja be a kisfeszültségű hálózatba, vagyis vagy felhasználja otthon, vagy elveszik. Ezzel az intézkedéssel az Orbán-kormány egyik pillanatról a másikra lényegében ellehetetlenítette a háztetőre szerelt napelemek piacát.

A döntést energiával foglalkozó szakemberek és a napelemekkel foglalkozó cégek sem értik, főleg annak fényében, hogy a kormány még október elején is gyorsítani és támogatni akarta a napelemek telepítését.

Illusztrációs fotó: Pixabay