2023.03.22., szerda - Benedek
Győr: 11o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Hamlettől az olajársapkáig: 21. századi Liliomfi a kinyitó és bezáró szolnoki Szigligetiben

Lukácsi Katalin, 2022. november 05. - 10:00
Hamlettől az olajársapkáig: 21. századi Liliomfi a kinyitó és bezáró szolnoki Szigligetiben
Három éves felújítás után szeptember végén nyitott ki újra a szolnoki Szigligeti Színház. A névadó Szigligeti Ede legismertebb darabjával, a Liliomfival indult el az új évad, amelynek azonban idő előtt vége szakad. A Frisshírek.hu megnézte a darabot, hozzá kedvet csinál, még van pár hely az idei utolsó előadásra.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ha ma vidéki közösségi élet helyszínein jár az ember, egészen nosztalgikus hangulat keríti hatalmába. Már ha a nosztalgiát most negatív értelemben használjuk.

Bezár, bezár, bezár

- hallani, olvasni egyre több város, egyre több intézményéről. Éttermek, kávézók, uszodák, művelődési házak, és hogy történetünkre térjünk: színházak esnek áldozatul a bezárási hullámnak, mintha csak 2020-ban járnánk. A koronavírus-járvány szigorú óvintézkedéseiről, aki naivan azt gondolta, hogy végleg a múltéi, most az energiaválság réme miatt ocsúdik fel.

Míg a közintézmények esetében azért okkal él bennünk a remény, hogy az ideiglenes bezárás rövidebb időintervallumot jelöl, mint annak idején a szovjet megszálló katonák "ideiglenes" 40 éves itt tartózkodása, a vendéglátó ipari egységek vagy épp kisfalvak postahivataljai esetében már okkal van bennünk a félsz, hogy vajon kinyitnak-e még jövő tavasszal?

Kinyitott, majd be is zárják

A Szolnoki Szigligeti Színház minden bizonnyal azon szerencsés intézmények között foglal helyet, amelynek időszaki bezárása tényleg csak a fűtési szezonra vonatkozik. Az azonban így is fájdalmas, hiszen 3 év után nyílt ki éppen most a széleskörű felújításon áteső kultúrközpont. A szolnoki és megyei közönség alig pár előadásra ünnepelhette meg visszakapott színházát, már el is köszönhet tőle. Pedig a repertoár közismert és klasszikus művekben bővelkedik. Antigoné, vagy a nagy sikerű, A király beszéde film színpadi változata, Koldusopera, A fösvény, 

és a színháznak névadó Szigleti Ede legismertebb valamint a magyar drámairodalom egyik legsikeresebb vígjátéka, a Liliomfi.

Bár az eredetileg Szathmáry Józsefként született nagy magyar drámaíró nem kötődik Szolnokhoz, inkább Nagyváradhoz, Temesvárhoz és Budapesthez, mégis róla nevezték el a szolnoki színházat, így a mű bizonyos értelemben hazatért. A Liliomfival igyekezett megünnepelni a társulat azt, hogy három év után újra az ismert, régi-új kőfalak között fogadhatja a műkedvelő közönséget. Mégis alig gördült föl a függöny először az a Liliomfi premierjén szeptember 23-án, pár napra rá a város önkormányzata a színház bezárása mellett döntött.

Az energiaválságra való tekintettel Szolnok, hogy a várost működtetni tudja, számos intézményét bezárja, vagy működését korlátozza - hiszen még az is felmerült, hogy éjszakára a közvilágítást is kikapcsolják, de erről a polgárok nyomására végül elállt a városvezetés.

A színészek és a nézők mint egy nagy család

A bezárások miatt is volt mégis keserédes Ónodi Gábor egyébként közvetlen és szórakoztató felvezetője a darab nyitányaként, amikor büszkén és ünnepélyesen azzal köszöntötte a közönséget, hogy 3 év után újra egymásra találhat közönség és a színház Szolnokon. A gondot és a bajt azonban hamar sikerült feledtetni a pörgős előadásnak, amelynek azt is sikerült kivívnia, hogy ne legyen érdemes összevetni Makk Károly filmklasszikusával. A Keresztes Attila rendezte darab annyira más, mint az 1954-es Liliomfi, hogy nincs értelme összehasonlítgatni - lényegét tekintve azonban azonos:

a szív győzelme áll a központjában mindkét alkotásnak.

A szív győz a szerelemben, de a szív győz a hivatásban is, amely üzenet betölti a művészet örök szerepét, hogy erőt ad a hétköznapokhoz. Erről beszélt Szalay Ferenc polgármester a Magyar Festészet Napja központi, szintén Szolnokon tartott eseményén is, hogy nem áldozhatjuk fel a kultúrát a kényszerű spórolás oltárán. És bár a színházat télire bezárják, a polgármester elmondása szerint az igazgató Barabás Botond alternatív megoldásokon dolgozik, hogy a megyének ne kelljen ismét nélkülöznie hónapokra a szolnoki színi munkát.

A most bemutatott Liliomfiban nemcsak az köszöntő beszédben szólítják meg a nézőket, hanem tényleges szerephez is jutnak.

Szellemfi pedig egyszer el is téved a sorok között, amely által elvékonyodik a képletes választó fal a színpad a padsorok között, és valóban egy közösséggé, a művészetet tisztelők közösségévé válik néző és színész a Szigligetiben. Ezzel a rendezői felfogással talán kicsit Szigligeti Ede kora is megidéződik, hiszen az ő idejében még sokkal intenzívebbek lehettek és egyáltalán lehettek interakciók a közönség és az előadók között.

Hamlettől az olajársapkáig

A Liliomfi Szigligeti Ede életrajzi ihletésű darabja, amely alkotást legtöbben Makk Károly filmjének köszönhetően ismerünk, és a retinánkbe éghetett Darvas István alakítása. Most Csákvári Krisztián játsza el a főszerepet, akinek ez az első évada Szolnokon. Olyan természetesen és közvetlenül mozog ebben a darabban, mintha született szolnoki Liliomfi volna. Az ő egyediségének köszönhető, hogy a formájában modern rendezést nincs értelme összehasonlítani a klasszikus mozival.

Nyilván nem Pintér Béla-i méretekben, sem nem tőle megszokott éllel, de enyhe utalások közéletünkre még itt, a szolnoki színházban előadott vígjátékban is elcsattannak. Igaz, ezek nem fájó pofonok, inkább csak kikacsintások, amelyre a közönség rezonálva felnevet. De például az olajársapka emlegetésén túl megidéződik többször Shakespeare is, amely le is földeli a túlzott aktualizálást.

A darab szórakoztató, de nem szórja szét a figyelmünket. Felemelő, ahogy a művészetnek kell. Derűs, amire egy borongós, energiaválságtól tépázott novembernen a leginkább szükségünk van. Igaz, idén már csak Katalin-napkor, november 25-én látható a darab, még van pár hely. Aki korán kapcsol, aranyat lel.

Reméljük, jövőre új Liliomfik és új darabok hozzák majd a tavaszt Szolnokon!

A kiemelt kép forrása: a színház weboldala