2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Győr: 3o - 4o
Az ország 19 megyéjében

20 fok az óvodákban, költözik a polgármesteri hivatal - Újabb intézkedések Oroszlányban

frisshirek.hu | 2022. október 31. - 13:15
20 fok az óvodákban, költözik a polgármesteri hivatal - Újabb intézkedések Oroszlányban
Az október 27-én hozott intézkedések érintik az óvodákat, a polgármesteri hivatalt és a sportlétesítményt is.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla a drasztikus energiaárak növekedésének hatására költségcsökkentő intézkedéseket vezetett be az oroszlányi városvezetés. Most ezeket az intézkedéseket egészítették ki további megszorításokkal.

A távhőszolgáltatás díja az intézményekben október 1-jétől növekedett az eredeti ár 19-szeresére, míg a gáz ára 2023. január 01-től fog több, mint 34-szeresére emelkedni. Az óvodákban 20 fokot tudják biztosítani, nyitva tartási időn kívül - 16-03 óra között, valamint a hétvégén - pedig csak temperáló fűtés lesz. Az iskolai téli szünet ideje alatt december 22-23-án és január 2-6 között csak a Brunszvik Óvoda tart majd ügyeletet, december 27-30 között az összes óvoda bezár és a későbbiekben csoportösszevonások is lehetnek a létszámok függvényében.

A gázzal fűtő óvodák esetében vizsgálják az alternatív fűtési módok lehetőségét, illetve ideiglenes átköltöztetésüket másik telephelyre.

Az idősek átmeneti otthonát 1952-ben építették és azóta nem végeztek rajta korszerűsítést. Az épületre külön energetikai tervet készítenek és megvizsgálják, hogy az új fűtési rendszer kiépítése vagy a meglévő felújítása lenne költséghatékonyabb. Itt a minimális 20-20,5 fok biztosítása is naponta kb. 200.000 Ft-ba kerül.

A hajléktalan szállón van a leghidegebb, vannak helyiségek ahol 18 fok alá is csökken a hőmérséklet. Itt is vizsgálni kell a fűtésmódváltást. Az épületen napelem van, ezért az áramköltségek nem emelkedtek.

A Családok átmeneti otthonában fűtés nélkül is biztosított a 21-22 fok a korszerűsítéseknek köszönhetően.
Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban fűtés nem lesz de szintén egy korszerűsített épületről van szó, ahol így is 21-25 fok között van a hőmérséklet.

Az önkormányzati hivatal biztosan költözik, a jelenlegi épületben lehetetlen bármilyen energiacsökkentést elérni, a földszint kivételével a többi szintet lezárják, azokon a szinteken munkavégzés nem lesz.


A sportlétesítményekben nem lesz fűtés. A létesítményeket használó sportegyesületek tudomásul vették, hogy az év hátralévő részében fűtésszolgáltatás nélkül működnek az épületek.

A tűzoltóságon sem lesz fűtés, de folyamatban van egy önálló, fa-elgázosító kazán beszerzése. A meleg vizet villanybojler fogja biztosítani.

Az EON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.a közvilágítás be- és kikapcsolásának 10-10 perccel történő módosítását továbbá a közvilágítási hálózat teljes lekapcsolását javasolja 0:00-4:00 óra között. Ezekkel az intézkedésekkel 36 százalékos energiaköltség csökkenés lenne elérhető. Az előbbit 3,2 millió forintért az utóbbit pedig 6,4 millió forintért végezné el a szolgáltató.

Egy harmadik javaslat szerint a közvilágítási lámpatestek számának csökkentésével, ideiglenes kikötésével további megtakarítás érhető el. Jelenleg az erre vonatkozó szakmai javaslat kidolgozása folyamatban van.

A kép forrása: Lazók Zoltán Facebook-oldala