2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -8o - -6o
Az ország 19 megyéjében

"Ez a forradalom igazságtalan volt"

frisshirek.hu, 2022. október 21. - 13:09
"Ez a forradalom igazságtalan volt"
Talán nem furcsa, és nem egyedi eset, hogy az idősebbek néha másképp emlékeznek bizonyos múltbéli dolgokra.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Ilcsi néni, egy rábaközi kis falu lakója a forradalom idején 17 éves volt. Elmondása szerint soha nem felejti el azt az október 23-ai reggelt… Erről mesélt lapunknak.

Minden reggel a rádióra keltem, amiben bemondták, a pontos időt, időjárást, híreket. A győri lenszövőben dolgoztam, azon a reggelen is a rádióműsort hallgattam, és mivel délelőttös voltam, indultunk volna a buszra. De furcsa módon nem ugyan az volt a rádióműsor. Elmaradt az időjárás, a híradó, és a pontos idő is, ezért nagyon siettem, hogy le ne késsem a buszt.
Amikor a gyárba beértünk, akkor mondták be a hangosbemondóban, hogy Pesten forradalom tört ki. A rádió már csak a Rákóczi indulót játszotta. Akkor leállították a gyárban a termelést, bemehettünk, de nem dolgozhattunk.
Azt mondják a rendszer ellen volt ez az egész….szerintem nem. Már akkor is úgy gondoltuk, hogy ez a disszidensek miatt van. Vissza akartak jönni, hogy ők irányítsák az országot. Ők biztatták fel az itteni forradalmárokat, szinte fiatal gyerekeket, akik borzalmas, kegyetlen világot csináltak. Barbárok voltak…
Kiengedték a rabokat a börtönből, olyan embereket bántottak, akik senkinek nem ártottak, csak azért mert nem álltak be hozzájuk. Sosem felejtem el azt a fiatalembert az utcán. Egy bűne volt csak, hogy egyedül volt. Ezek a forradalmárok hármasával jártak. Halálra verték….
Annyira váratlanul jött ez a forradalom, előjele sem volt, nem tudtunk róla! Csak akkor reggel, mint derült égből a villámcsapás! Sokan külföldre menekültek, de én nem akartam menni. Akkor végeztem az iskolával, volt munkám, miért mentem volna? 11-en voltunk testvérek, egyikünk sem akart menni. Dolgoztunk, tisztességes emberek voltunk, nem akartunk menekülni! Ez a forradalom igazságtalan volt. Hiába mondanak mást, és hiába mondják, nekünk, időseknek azt is, hogy a rendszerváltás miatt volt. Minket nem tudnak becsapni, hiszen ott voltunk. Mi megéltük...

Sokan, sokféleképpen emlékeznek a forradalom körülményeire, de ami biztos: aki megélte, még a mai napig a hatása alatt van, akinek pedig csak mesélték, annak is a múltja, a történelmünk része.

Fotó: pixabay.com