2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Győr: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Bezárások, összevonások, csökkentett szolgáltatások Debrecenben

frisshirek.hu | 2022. október 20. - 18:19
Bezárások, összevonások, csökkentett szolgáltatások Debrecenben
A jelenlegi árakon számolva csaknem nettó tízmilliárd forinttal nő jövőre Debrecenben az önkormányzati intézmények, nonprofit szervezetek energiaszámlája, ezért a kiadások csökkentésére intézkedéscsomagot dolgoztak ki - jelentette be a város polgármestere csütörtökön sajtótájékoztatón.

Papp László elmondta, hogy a bevezetendő intézkedésekkel 4,2 milliárd forintra mérséklik az energetikai pluszkiadásokat 2023-ban.

Első lépésként kétmilliárdos megtakarítási csomagot terjesztenek a közgyűlés elé októberben, ez a november elsejétől a jövő év április 15-ig terjedő időszakra vonatkozik, hozzátette, hogy három területet nem érintenek az intézkedések: a bölcsődék, az óvodák és a bentlakásos szociális intézmények működését.

A takarékossági intézkedések vezérelve, hogy a szükséges és elégséges szolgáltatásokat a városban minden körülmények között biztosítani kell - mondta a polgármester.

A részleteket ismertetve kiemelte, hogy Debrecen Városi Szociális Szolgálatának öt telephelyének (Erzsébet utca 5., Víztorony utca 13., Szabó Kálmán utca 33., Pósa utca 41., Süveg utca 3.) működése 2022. november 1. és 2023. április 15. között szünetel majd, úgy, hogy ez idő alatt feladataikat más telephelyek látják el.

A Pallagi út 9. alatti idősek otthona esetében a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. megvizsgálja a termálvízkút használatával történő fűtés kialakításának műszaki és gazdasági lehetőségét.

A Sámsoni út 81. alatti orvosi rendelő a Szabó Pál utca 59. alatti orvosi rendelőbe, a Thomas Mann utca 1. alatti gyermekorvosi rendelés a Hadházi út 9. alatti rendelőbe, a Kincseshegy utca 46. alatti háziorvosi rendelés a Süveg utca 5. alá költözik.

A DMJV Család- és Gyermekjóléti Központ telephelyein nyújtott szolgáltatások az intézmény székhelyén és a Pacikert telephelyen érhetők el, a Víztorony utcai és a Felsőjózsai utcai telephelyek ideiglenesen szünetelnek. A CSGYK Nádor utcai épülete 2017-ben készült el, és jó energetikai paraméterekkel rendelkezik, ezért a nappali ellátással kapcsolatos feladatokat itt tervezi ellátni a város. Azaz a Városi Szociális Szolgálat esetében az Erzsébet utca 5., a Víztorony utca 13., a Szabó Kálmán 33., a Pósa utca 41. és a Süveg utca 3. szám alatt szünetel majd 2022. november 1. és 2023. április 15. között a tevékenység.

Papp László elmondta, hogy a legnagyobb beavatkozás a sportlétesítmények életében következhet majd be. Az oktatási intézményekben működtetett uszodák közül novembertől bezár a Debreceni Bocskai István Általános Iskolában (Munkácsy Mihály utca 4.), a Tóth Árpád Gimnáziumban (Szombati István utca 12.) és a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában (Sinai Miklós utca 6.) lévő uszoda. Várhatóan ebben a tanávben már nem nyitnak ki. Az iskolában tanuló diákok eddig az időpontig teljesítik testnevelés tantárgyból az úszással kapcsolatos kötelezettségeiket.

A Debreceni Sportuszoda is bezár a nagyközönség és a sportolók előtt 2022. december 15. és 2023. április 15. között, ugyanakkor a versenysporthoz kötődő nyitvatartás megteremtése érdekében az országos sportszövetségekkel való együttműködés lehetősége még nyitva áll.

Az Oláh Gábor utcai sportkomplexum – beleértve a Gyulai István Atlétikai Stadion és Edzésközpontot is – esetében a fűtés csak az állagmegóváshoz szükséges temperáló mértékben működik majd a távhőellátásról.

Az NB1-es kosárlabda-mérkőzések idején – a DEAC-cal kötött megállapodás értelmében elektromos hősugárzók biztosítják majd a fűtést a sportcsarnokban, edzeni pedig a város különböző – erre alkalmas – tornatermeiben tud majd a csapat.

A Debreceni Sportcentrum Kft. dolgozói munkavégzés céljából a Sport Hotelbe költöznek át, a sportorvosi szolgáltatás pedig szintén máshol lesz elérhetőd, ennek részleteiről hivatalosan értesítik majd a sportolókat.

A Főnix Aréna 2023. január 1. és 2023. április 15. között szünetelteti a rendezvényeket – kivéve, ha olyan igény érkezik, amely esetben a szervezők valamennyi felmerülő költséget vállalják.

A Debreceni Jégcsarnok 2. számú csarnokának teljes bezárásáról már döntött az önkormányzat – itt a fűtés minimálisan csak temperáló lesz –, az 1. számú csarnok pedig 2022. december 31-ig biztosítja a sportolási lehetőséget, kivéve, ha központi támogatás érkezik a működési költségek fedezésére. 

A Déri Múzeum 2022. november 1. és 2023. április 15. között vasárnaponként és hétfőnként is zárva lesz, azaz keddtől szombatig tart nyitva 9.00 órától 16.00 óráig, az épületben 18 Celsius-fokos hőmérséklet tartásával. A Déri Múzeum Péterfia utca 28. alatti épületének (Debreceni Irodalom Háza) működése tavaszig szünetel. A Kölcsey Központ – az irodák kivételével – 2023. január 1. és 2023. április 15. között zárva tart – kivéve, ha olyan rendezvényt tartanak, melyek esetében a szervezők valamennyi költséget vállalják. Nem rendezik meg a Város Bálját sem.

Az önkormányzat közgyűlésének ülései a Megyeházán lesznek, de a tervek szerint a város napján, április 11-én tartandó hagyományos ünnepi közgyűlést már újra a Kölcsey Központban lehet megtartani. Az Apolló mozi csökkentett üzemmódban működik, a nagyterem zárva lesz.  

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Dózsa György utca 23/a, István út 11., Monostorpályi út 110. és Víztorony utca 13. alatti telephelyei bezárnak, ezeken a helyeken a fűtés a gyűjtemények állagmegóvásához szükséges mértékhez igazodik. A könyvtár többi telephelye 18 Celsius-fokos fűtéssel, napi 2-3 órás nyitva tartással működik majd. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Bem tér 19/D alatti központi könyvtára 18 Celsius-fokos fűtéssel működik. Az épület II. emeletét lezárják. A könyvkölcsönzési szolgáltatás biztosított lesz.

A Vojtina Bábszínház a Kossuth utca 1. alá költözik. A bábszínház Kálvin téri épülete bezár, ott csak csak temperáló fűtés lesz.

A DEMKI (Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.) egységei közül a Simonffy utca 21. alatti Ifjúsági Ház és a Nagy-Gál István utca 6. alatti Tímárház és Kézművesek Háza, a Jerikó utca 17-21. és a Szentgyörgyfalvi út 9. fsz. 1. alatti közösségi házak a vendégek fogadására alkalmas hőmérsékletű, de csökkentett fűtéssel folyamatosan működhetnek.

A Napraforgó utca 1-3. alatti Kismacsi Közösségi Ház, a Süveg utca 3. alatti Csapókerti Közösségi Ház, a Szabó Kálmán utca 68. alatti Homokkerti Közösségi Ház és a Szent Anna utca 18. alatti Belvárosi Alkotóműhely, a Borsos villa, Ondódon a Kalász utca 1. alatti Ondódi Közösségi Ház működése április 15-ig szünetel. A Kastélykert utca 39. alatti Nagymacsi Közösségi Ház év végéig működhet: 2023. január 1. és 2023. április 15. között azonban működése szünetel.

A Nagyerdei Kultúrpark esetében az állatkertet nem érinti korlátozás, a vidámpark egyelőre működik, esetleges módosításról jövőre dönthet a város.

A Csokonai Színház és a Kodály Filharmónia Debrecen együttműködése értelmében a két intézmény megosztva használja a Csokonai Fórumot. 2022. december 15-től kezdve minden héten csütörtöktől szombatig a színház társulata, vasárnaptól keddig pedig a filharmonikusok és a kórus használja az épületet, amely minimális energiafelhasználással működik. Szerdai napokon a Kodály Filharmónia Debrecen koncertezik az épületben. A Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ (Hunyadi János u. 1-3.) harmadik emeleti kiállítóterének használatát az intézmény mellőzi és a párásító berendezést sem működteti, csökkentve ezzel a működési kiadásokat. A kiállításokat ennek figyelembevételével szervezik majd.

A Debreceni Közterület Felügyelet a Vár utcai Nagypiac esetében a vásárlói szokásokra tekintettel bevezeti a 14.00 óráig tartó nyitva tartást, mely időpontot követően nem működteti a mozgólépcsőt és a lifteket, a világítást pedig csak a legszükségesebb mértében használják majd.

Térvilágítással, szökőkutakkal kapcsolatban javasolt intézkedések:

  • a városban a térvilágítások és szökőkutak csökkentett üzemeltetése valósul meg,
  • a Ködszínház csak június, július és augusztus hónapokban működik, az Egyetem téri szökőkút - amelyik a legdrágábban működik - nem üzemel
  • a Dósa nádor téri, a Hal közi és a Kossuth téri szökőkutak májustól szeptember közepéig működnek,
  • a Dósa nádor tér térvilágítása csökkentve üzemel,
  • az épület-megvilágítások leállításra kerülnek,
  • a karácsonyi díszkivilágítás csökkentett tartalommal, sötétedéstől este 22.00 óráig üzemel,
  • a Nagyerdei Stadionnál nem kerül kialakításra jégpálya, csak a Kossuth téren lesz. A Kossuth téri jégpályát 8:00-14:00 óra között az óvodások, általános- és középiskolások, valamint a Főnix által szervezett csoportok ingyenesen használhatják,
  • az önkormányzat vizsgálja az elektromos töltőállomások fizetőssé tételét vagy csökkentett működtetését.

A közvilágítás kérdését érintve Papp László elmondta: a város villamosenergia-fogyasztása jelenleg mintegy 8,4 millió kWh/év. Az önkormányzat alapvető működőképességének fenntartása érdekében (egyéb intézkedések mellett) az elégséges és szükséges szolgáltatás fenntartásával, a lámpatestek részleges lekapcsolásával fogja szabályozni a közvilágítást, amely jelentősen csökkentheti a fogyasztást. Így a tervek szerint Debrecen közigazgatási területén – tehát a külterületeken is – 2023. január 1-jétől 2023. december 31-ig az önkormányzat által üzemeltetett lámpatestek csökkentett teljesítménnyel működnek majd. A balesetek elkerülése miatt a kijelölt gyalogátkelőhelyeknél és a közlekedési csomópontokban a közvilágítás továbbra is zavartalanul üzemel.

„Sokat nyerhetünk azon, hogy a jövő évi költségvetésben tervezzük megteremteni a forrást, hogy fokozatosan átalakítsuk a közvilágítást LED-es fényforrásúra, ami 4-5 év alatt megtérülő beruházás lenne” – tette hozzá Papp László.

A polgármester összefoglalásként elmondta, a várost nem éri felkészületlenül ez a helyzet abban az értelemben, hogy egyrészt Debrecen gazdasága az erős, másrészt pedig az elmúlt években különböző projektekben többmilliárd forintot fordított energiahatékonysági fejlesztésekre.  A november 1-től április 15-ig tartó időszakban a megtakarítás nagyságrendje nettó 2 milliárd forint. Ha április 15-e után is fenntartanánk ezt az intézkedéssorozatot, akkor összességében éves szinten ez a megtakarítás elérhetné a közel 4 milliárd forint körüli összeget. És még ezzel együtt is, ha a mostani árakból indulunk ki, akkor a költségnövekedés a meghozott intézkedések mellett is 4,2 milliárd forint nettó összeget jelent. Tehát ha ezen a szinten maradnak az energiaköltségek, akkor 2023-ban – ha egész évben fenntartanánk ezeket az intézkedéseket – akkor is 4,2 milliárd forinttal többe kerülne a város üzemeltetése. Ha pedig nem hoznánk intézkedéseket, akkor ez a költségnövekedés közel 10 milliárd forint lenne” – tette hozzá.

Papp László hozzátette: "jelenleg csökkenő tendenciát mutatnak az energiaárak, és – bár nem számít arra, hogy a 2022. év eleji szintre nem fognak visszaesni – hogyha hosszútávon is egy tolerálható szinten maradnak, akkor az intézkedések feloldásáról hozhatnak majd döntéseket".

Fotó: debrecen.hu


v