2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 21o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Letették az alapkövét az idei év harmadik legnagyobb beruházásának

frisshirek.hu, 2022. október 18. - 13:44
Letették az alapkövét az idei év harmadik legnagyobb beruházásának
Letették az alapkövét az év harmadik legnagyobb magyarországi beruházásnak, amelynek keretében 300 milliárd forint értékben épít üzemet a dél-koreai W-Scope Nyíregyházán - jelentette be kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nyíregyházán.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Négy hónappal a beruházás bejelentése után kedden letették az alapkövét a dél-koreai W-Scope az első európai üzemének Nyíregyházán. A mintegy 300 milliárd forint értékű beruházás évente 1,2 milliárd négyzetméternyi elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfilmet fog előállítani és ezzel 1200 új munkahely jön létre. 

Szijjártó Péter az ünnepségen elmondta, hogy a beruházáshoz nyújtott állami támogatás mértékét az Európai Bizottság előtt zajló notifikációs folyamat lezárását követően hozzák majd nyilvánosságra. Majd hozzátette, hogy az európai gazdaságot az elmúlt években két mélyütés is érte, legutóbb az ukrajnai háború kirobbanása, amelynek súlyos következményei vannak, ugyanis a kontinens versenyképessége az orosz nyersanyagokra és a fejlett európai technológiára épült, de ezen együttműködés szálait mára gyakorlatilag mind elvágták.

"Azt is látjuk, hogy a szankciós politika megbukott, ennek hatásai Európában sajnos túlságosan élénken is érzékelhetők, elég csak az egekbe szökő energiaárakról vagy a korábban nem látott mértékű inflációról beszélni" 

- fogalmazott.
    

"Az európai gazdaság rohamléptekkel halad a recesszió felé, ebben a helyzetben Magyarországnak nem lehet más a célkitűzése, minthogy kimaradjunk belőle"

- szögezte le, hozzátéve, hogy ehhez a gazdasági növekedés fenntartására, jelentős beruházásokra van szükség.

A miniszter üdvözölte, hogy az országában idén is megdőlt a beruházási rekord, ami annak köszönhető, hogy Magyarország a legnagyobb nyugati és a legerősebb keleti cégek találkozási pontjává vált a legmeghatározóbb világgazdasági folyamatban, az autóipari forradalomban. 

Rámutatott, hogy Németországon és Kínán kívül egyedül Magyarországon van mind a három prémium német autómárkának gyártóbázisa, miközben hazánk jelenleg a világ harmadik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik, míg az exportban a ranglista ötödik helyén áll.

Fontosnak nevezte, hogy Magyarországon Európában párját ritkító politikai stabilitás uralkodik, itt kell fizetni a legalacsonyabb adókat, továbbá nem alkalmaznak semmi diszkriminációt nemzetiség alapján a beruházó vállalatok között.

"Magyarország a keleti és a nyugati gazdaság találkozási pontjává vált. Ez a legjobb recept arra, hogy elkerüljük az európai recessziót"

- hangsúlyozta.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a dél-koreai vállalatok mára a harmadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják az országban, és 2019-ben és 2021-ben is a kelet-ázsiai országból érkezett a legtöbb beruházás.

Tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly érte el először az ötmilliárd dollárt és ezzel rekordot döntött, ráadásul a volumene idén további 17 százalékkal bővült, így újabb éves csúcs várható. A keleti nyitás stratégiáját sikeresnek nevezte, mivel 2010 óta 49 százalékkal nőtt Magyarország kereskedelmi forgalma keleti országok felé. 

Az elmúlt években hazánkban több akkumulátor-gyár épült, ilyen például  a Samsung SDI gödi gyára, a dél-koreai SK Innovation komáromi gyára, Miskolcon a japán GS Yuasa Corporation épített akkumulátorgyárat. Az elmúlt években 14 jelentős távol-keleti, akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó beruházás valósult meg Magyarországon. 

A már megépült üzemek közelében lakók nem igazán örülnek ennek, mivel a gyártás rendkívül környezetszennyező és hangos. Az ELTE humánökológia szakos hallhatói készítettek a gödi és komáromi lakosok problémáiról videót.

fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala