2023.12.11., hétfő - Árpád
Győr: 1o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Nem menekül meg a Dunaferr? - Reagált a cég

Sztipán Orsolya | 2022. október 15. - 07:15
Nem menekül meg a Dunaferr? - Reagált a cég
Egy ideig még működhet a Dunaferr, ám erősen feltételezhető, hogy az Európai Unió nyolcadik szankciós csomagja miatt már nem sokáig.

FRISSÍTÉS!

Cikkünk megjelenését követően a Dunaferr sajtóközelményben reagált az Index hírportálon megjelent cikkére. A cég sajtóközleményét szó szerint közüljük olvasóink számára. 

Rosszindulatú és hamis hírek jelentek meg a DUNAFERR-ről a médiában

A DUNAFERR megdöbbenéssel értesült az Index.hu hírportálon 2022. október 14-én megjelent, „Elkerülhetetlen a felszámolás: Brüsszel verte be az utolsó szöget a Dunaferr koporsójába” című cikkéről, melynek kiindulópontja, végkövetkeztetése és számos állítása is hamis, nem felel meg a tényeknek. A társaság megdöbbentőnek tartja, hogy alaptalan információk alapján keltenek zavart és felesleges bizonytalanságot a vállalat körül, még tovább súlyosbítva az eleve nehéz körülmények között működő vasmű helyzetét, veszélybe sodorva a cég működését és az itt dolgozó több ezer ember megélhetését. A DUNAFERR jelen közleményben szeretne reagálni az alaptalan híresztelésre és eloszlatni a kétségeket.

  • A cikk állításával szemben sem az Európa Unió Oroszországgal szembeni legújabb, nyolcadik szankciós csomagja, sem a korábbi szankciós csomagok nem tartalmaznak olyan rendelkezést, amely érintené a DUNAFERR-t vagy tulajdonosát.
  • Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy az ING Bank a DUNAFERR számlavezető bankja lett volna, és hogy bármikor is finanszírozta volna a DUNAFERR-t.
  • A cikk állításával szemben nem létezik semmilyen alapítvány, amely működteti vagy bármikor is működtette a DUNAFERR-t, és nem igaz az sem, hogy a társaságnak nincs legitim vezetése. Noha a végső tulajdonosok vitája miatt a DUNAFERR-nek valóban nincs igazgatósága, a társaságnak van legitim vezetése, amely irányítja az acélgyár napi működését.
  • A cikk állításával szemben a DUNAFERR semmilyen megkeresést nem kapott az Index részéről a cikk megjelenése előtt.

A sajtóban a mai napon megjelenő hírek és állítások a cég elkerülhetetlen felszámolásával kapcsolatban hamisak és alaptalanok! Értetlenül áll a vállalat a felfoghatatlanul káros híresztelés előtt, mint ahogyan azt sem érti a DUNAFERR, hogy a szerkesztőség miért nem kérte ki a vállalat véleményét a cikk megjelentetése előtt, amely alkalmat adott volna a tényszerű tévedések tisztázásra.

Továbbra is bízik a vállalat az állami segítségben

Mindemelett a DUNAFERR – ahogyan arról korábban is hírt adott – nincs könnyű helyzetben. Az energiaárak brutális emelkedése, az ukrán-orosz háború okozta logisztikai nehézségek, valamint a háború kitörése óta jellemző acélpiaci pangás és nyomott árak miatt a vasmű rendkívül nehéz környezetben kénytelen működni. Minden nehézség dacára a szeptember közepén bejelentett, kényszerű egyhetes leállást követően a társaság újraindította 2-es számú nagyolvasztóját, így jelenleg is zajlik a nyersvas- és acéltermelés (folyékony fázis). Ezzel együtt a felsorolt gazdasági és piaci tényezők olyan nehézségeket okoznak, amelyeket a DUNAFERR önerőből nem tud megoldani, ezért a társaság továbbra is bízik az állami segítségben. A kormányzati szerepvállalás kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy az egyik legnagyobb magyar iparvállalat tovább tudjon működni, biztosítva ezzel közvetlenül 4500 munkavállalójának megélhetését, közvetve pedig további több tízezer, a társaságcsoport beszállítóinál, alvállalkozóinál, partnereinél dolgozó ember munkáját.

Az évek óta vergődő Dunaferr egy darabig még működhet, azonban orosz tulajdonosi háttere miatt az Európai Unió nyolcadik szankciós csomagja kilátástalanná tette a vasmű helyzetét, amelyről már korábban beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Akkor elhangzott, hogy a 450 milliárd forintos adóssággal küszködő vállalat helyzete többször a kormány asztalára került, ugyanakkor nincs garancia arra, hogy az egykori vasmű hosszútávon tudna működni. 

Elképzelhető, hogy hiába nyújtott segítséget erején felül is a dunaújvárosi önkormányzat (erről szóló cikkünket itt olvashatja), az EU Oroszország ellen irányuló nyolcadik szankciós csomagja arra enged következtetni, hogy az orosz tulajdonosi kör miatt

az acélgyár napjai meg vannak számlálva.

Az index.hu információja szerint az az alapítvány, amire jelenleg tud támaszkodni a cég, lehetővé teszi a dolgozói bérek kifizetését, így egyelőre  nincs szó elbocsátásokról. Ugyanakkor ez a kassza sem feneketlen, előbb-utóbb kiürül, és már csak idő kérdése az elkerülhetetlen: az ISD Dunaferr  Zrt. felszámolása.

Utánanéztünk az Európai Parlementi értesítőben kihirdetett jogszabálynak, amely lényegében azt mondja ki, hogy 2023. szeptember 30-tól az Oroszországból származó vas- és acéltermékeket tartalmazó, harmadik országban feldolgozott vas- és acéltermékek közvetlen vagy közvetett behozatala vagy megvásárlása; acéltermékeket tartalmazó termékek esetében ez a tilalom 2024-től alkalmazandó. 

Vagyis ezek a megszorítások a 2023-as végén és 2024-ben lépnek életbe.

Fotó: Frisshírek