2024.04.17., szerda - Rudolf
Győr: 5o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Az ENSZ Közgyűlése nagy többséggel elítélte a megszállt ukrajnai régiók Oroszországhoz csatolását

frisshirek.hu | 2022. október 13. - 07:45
Az ENSZ Közgyűlése nagy többséggel elítélte a megszállt ukrajnai régiók Oroszországhoz csatolását
Az ENSZ Közgyűlés a tagállamok túlnyomó többségének támogatásával elfogadott határozata elítéli a négy ukrajnai régió „illegális annektálási kísérletét”.

A Közgyűlés egyúttal felhívást intézett a világ valamennyi országához a moszkvai döntés elutasítása érdekében. A megfogalmazott cél Oroszország nemzetközi diplomáciai elszigetelésének további erősítése.

A 193-tagú Közgyűlés háromnegyede, 143 tagállam szavazott egy olyan határozat elfogadása mellett, mely megerősítette Ukrajna szuverenitását, függetlenségét, egységét és területi integritását nemzetközileg elismert határai keretein belül.

A határozat elfogadása ellen Oroszországon kívül mindössze négy állam szavazott: Fehéroroszország, Szíria, Észak-Korea és Nicaragua. Harmincöt ország, köztük Moszkva stratégiai partnere, Kína tartózkodott a szavazás során a Reuters híradása szerint.

Csodálatosnak nevezte a határozat elfogadását Ukrajna ENSZ nagykövete, Szerhij Kiszlitszja. Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok nagykövete kijelentette, az eredmény azt mutatja, Oroszország nem tudja megfélemlíteni  a világot.

Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-hez akkreditált nagykövete átpolitizáltnak és nyíltan provokatívnak minősítette a határozatot, mely véleménye szerint lerombolhatja a válság diplomáciai eszközökkel történő megoldására irányuló törekvéseket.

Kína azért tartózkodott a szavazás során, mert nem hiszi, hogy a határozat hasznosnak bizonyul majd – jelentette ki Geng Shuang, Peking helyettes ENSZ nagykövete.

A közgyűlési szavazásra az ENSZ Biztonsági Tanácsának szeptemberi állásfoglalását követően került sor, melynek során nem sikerült Moszkvát elítélő határozatot elfogadni Oroszország vétója következtében. A Biztonsági Tanács határozatai kötelező érvényűek az ENSZ valamennyi tagállama számára.

Moszkva szeptemberben jelentette be négy részben megszállt ukrajnai régió – Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja – Oroszországhoz csatolását, miután „népszavazásokat” tartottak az említett területeken. Ukrajna és nemzetközi közösség nagy része illegitimnek és illegálisnak tekinti a referendumokat, melyek eredményét nem fogadja el.

Kép:it.usembassy.gov