2024.04.16., kedd - Csongor
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

SZOMSZÉDSÁGOK - Határon túli magyar lapszemle

D. Tusnádi | 2022. október 11. - 19:15
SZOMSZÉDSÁGOK - Határon túli magyar lapszemle
Lapunk feltett szándéka, hogy mindenről tájékoztassuk a nagyérdeműt, így a határainkon átívelő híreket és eseményeket is rendszeresen tálaljuk, esetenként azonnali beszámolóként, ha az információ úgy kívánja. A lapszemle célja az is, hogy Önöket is bevonjuk a folyamatba, és ha értesülése van olyan eseményről, amelyre széles körben tarthatnak érdeklődést, ne habozzon megírni nekünk. E-mail cím a cikkben.

UA 

Mintegy négy órán át tartott a légiriadó Kárpátalján

Oroszország reggeltől mért légicsapásokat Ukrajnára. Több megyét és nagyvárost is találat ért. Kárpátalján nem történt becsapódás - tájékoztat az ukrajnai magyar portál. A magyar lap újságírói folyamatosan szemlézik a legnagyobb ukrán hírügynökség híreit és rájuk hivatkozva írják, hogy Zaporizzsjára 12 rakétát lőttek kora délelőtt. A találat közterületeket ért. Oktatási intézmények és egy rendelő rongálódott meg, két rakéta pedig egy autókereskedésbe csapódott. Egy ember meghalt. Egy másik lap pedig arról számolt be, hogy Lemberg, Ternopil és Ivano-Frankivszk irányába is tartanak rakéták. Odesszában, Rivnében, Krivij Rihben, Zsitomirban és Kijev megyében is robbanások hallatszanak.

A 720 ezer lakosú Lembergben jelenleg nincsen áram. 

A rakétaveszély továbbra is nagyon magas országszerte. A katonai adminisztrációk vezetői arra kérik a lakosságot, hogy haladéktalanul menjenek biztonságos helyre.

Ukrajna leállítja keddtől az áramexportot az európai országokba
Derül ki az ukrán energetikai minisztérium ma kiadott közleményéből - figyelmeztet a kárpátinfó. A magyar nyelvre fordított közlemény indoklása szerint azért kényszerültek ezt a döntést meghozni, mert azzal, hogy az orosz haderő folyamatosan bombázza Ukrajna energiaellátó központjait, ezzel: 
"Oroszország "energiaterrort" alkalmaz Ukrajna és az Európai Unió ellen egyaránt."

Az Ukrajnából származó villamos energia exportja segített Európának csökkenteni az orosz energiaforrások fogyasztását, és ez az oka annak, hogy Oroszország tönkreteszi az energiarendszerünket, lehetetlenné téve, hogy Ukrajnából áramot exportáljunk" - jelentette ki Herman Haluscsenko energetikai miniszter - írja a kárpátaljai lap.

Beregszászon is van áldozata a háborúnak
Örök nyugalomra helyezték annak a beregszászi fiatalembernek a holttestét, aki október elején vesztette életet Ukrajna keleti frontján, önkéntesen harcolva hazájáért. Háda Lászlót 48 éves korában érte halál. 

Bukaresti Kilencek: az ukrán városok bombázása háborús bűn
Elítélik a Bukaresti Kilencek államfői ukrán városok tömeges orosz bombázását, amelyet a nemzetközi jog értelmében háborús bűncselekménynek tekintenek - derül ki a kilenc államfő közös közleményéből, amelyet a varsói elnöki hivatal tett közzé - tudósít a kárpátalja.ma portál.

Emlékeztetünk, hogy a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények soha nem évülnek el” - szögezi le közleményében a bolgár, a cseh, az észt, a magyar, a lett, a litván, a lengyel, a román és a szlovák államfő, akik közös közleményéhez Észak-Macedónia és Montenegró elnöke is csatlakozott.

RO
Október 20-ig lehet pályázni a Szülőföldön magyarul programra

A magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága megbízásából meghirdetett „Szülőföldön magyarul” című programra a címben jelzett dátumig lehet jelentkezni a határontúli magyar szervezeteknek. 

A felhívást nevelési, oktatási, valamint tankönyv-, és taneszköz támogatásra, illetve hallgatói támogatásra lehet felhasználni - emlékeztet a bukaresti magyar hírportál

Tüntetnek a nyugdíjasok
A nyugdíjasok szervezeteit képviselő országos szövetségek kedden tüntetést szerveznek a bukaresti kormánypalota és az ország valamennyi prefektusi hivatala előtt, követelve az életszínvonal emelésére vonatkozó alkotmányos kötelezettség tiszteletben tartását a nyugdíjak emelése révén - írja a kolozsvári magyar lap, a Krónika, a bukaresti Agerpres hírügynökségre hivatkozva. 

Az érdekképviselet azt szeretné haladéktalanul elérni, hogy az időskori ellátás 26 százalékos emelése még idéntől bekövetkezzen. Az idősek képviselete egyben az is kéri a kormánytól, hogy a minimálnyugdíjat 160 ezer forintnak megfelelő lejben határozzák meg.

Fagyos volt a reggel Csíkban
Székelyföld-szerte, Csíkszeredában -2,7 Celsius-fokot mértek keddre virradóra, majd 9 órára „felmelegedett” a hőmérséklet, egészen -1 Celsius-fokra. Maroshévízen -1,8 Celsius-fokot regisztráltak kora reggel, míg Sepsiszentgyörgyön 1,5, Kézdivásárhelyen pedig 1 Celsius-fok volt. Székelyudvarhelyen 4, Marosvásárhelyen 4,3 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérsékleti érték az az Országos Meteorológiai Igazgatóság hőtérképe alapján.
Ha Ön is követné a székelyföldi időjárás alakulását, keresse a Szentegyházi Meteo állomás híreit, ahol lélegzetelállító fotókat és szófurfangonkban sem szűkölködő vicces jelentéseket olvashat. 

SK

Megkezdődött Pozsonyban a visegrádi államfők csúcstalálkozója
Szlovákia köztársasági elnöke, Zuzana Čaputová államfő a Prímási-palotában fogadta Miloš Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel és Novák Katalin magyar államfőt.

Az Elnökasszony videóüzenetben mondta el a napi agendát:

„A megbeszélések tárgyát aktuális problémák képezik, az ukrajnai háború és annak hatásai miatt biztonságpolitikai kérdések is terítékre kerülnek. A hatások között pedig az első helyen az energetikai válság, amely országainkat és egész Európát fenyegeti. Megvitatjuk, hogyan tudunk ebben a helyzetben a legjobban segíteni, mi az, ami összeköt bennünket, de azok a kérdések is terítékre kerülnek, melyekben eltér a véleményünk”. Az államfők programjában két plenáris ülés szerepel, majd délután közös sajtótájékoztatót tartanak - írja a szlovákiai újszó.

Anyaországi finanszírozásból teológiai szabadegyetem Pozsonyban
Aki affinitást érez egyházi ismereteit bővíteni, ezután anyanyelvén is megteheti, ugyanis a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola vendégelőadói tanulmányi napokat tartanak a pozsonyi székhelyű Nagyszombati Egyetem Teológiai Karának épületében. A Szabadegyetem előadásai javasoltak fiataloknak, középkorúaknak és időseknek egyaránt, szülők, nagyszülők, keresztszülők, pedagógusok és minden jószándékú érdeklődő saját vallási ismereteinek elmélyítése mellett mások hittani, egyháztörténelmi és filozófiai kérdéseinek megválaszolásához, esetleg a nevelési munkához is segítségre lel - írja a felvidek.ma. A lap által megjelenített közleményben, jelentkezési lap is található. 

SRB

Kedvezőtlen EU-jelentés Szerbiáról
Az Európai Bizottság éves jelentésében az áll, hogy déli szomszédunk, Szerbia 45 százalékban hangolta össze külpolitikáját az Európai Unióéval. Az arány jókorát visszaesett a 2020-as évi adatokhoz képest, amikor még 64 százalékos volt az összehangoltság - írja a délvidéki magyar lap. A jelentésben az EB azt is kifogásolja, hogy Szerbia nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. Megjegyzik még azt is, a délszláv állam viszonya Horvátországgal egyre feszültebb, ami aggodalomra ad okot. A Koszovói kérdésben sincs konkrét előrelépés, ezért a dokumentum megfogalmazói haladéktalanul konstruktív hozzáállást várnak el a felektől. A jelentés kitér arra is, hogy  a korrupció visszaszorítása területén Szerbia csak „korlátozott haladást ért el".

A jelentés szerint semmilyen előrehaladás nem tapasztalható a szólásszabadság kapcsán, és aggasztóak az újságírókat ért fenyegetések és támadások is. A büszkeségnapi felvonulás körüli bonyodalmakra is kitér a jelentés, megjegyezve, hogy a rendezvény megtartása mindvégig bizonytalan volt, és hogy a hatalom ellentmondásos módon kommunikált az esemény kapcsán.

Ha Önöknek is van értesülése olyan eseményről, amelyre széles körben tarthatnak érdeklődést, ne habozzon megírni nekünk a ugyelet@frisshirek.hu e-mail címre.