2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -8o - -6o
Az ország 19 megyéjében

25 millió lőszer gyártására alkalmas gépsor tűnt el kézen-közön Magyarországról

frisshirek.hu, 2022. október 07. - 11:36
25 millió lőszer gyártására alkalmas gépsor tűnt el kézen-közön Magyarországról
Az ügy bonyolult, egy azonban biztos: nincs meg évente két kamionnyi lőszert gyártó gépsor Magyarországon. A felek egymásra mutogatnak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Huszonöt millió lőszer gyártására használatos gépsor tűnt el Magyarországról - szemlézte a 444 a 24.hu részletes riportját.

A szövevényes és kacskaringós történet célkeresztjében a Borsodi Általános Gépgyár Kft. (BSGÉP) áll, akiről a tényfeltáró cikk kiderítette, hogy érdeklődött iránta a Balajti László, aki a titkosszolgálatokat vezette korábban, valamint a Pintér Sándor jobbkezének számító Tasnádi László, (a rendszerváltás előtt szintén a titkosszolgálatoknál alkalmazásban lévő) korábbi államtitkár is. Végül egy harmadik személy, Mikó Istvánnak sikerült megvásárolnia a cég egy részét. Mikó a Dunaferrnél is megjelent, és azt állította, hogy megvásárolta Jurij Shabajkin orosz vállalkozó részesedését.

A vásárlást azonban vitatja a BSGÉP kisebbségi tulajdonosa, Papp Csaba, emiatt a vétele elfogadtatásához Mikó István perre vitte az ügyletet.

Az bírósági vizsgálatok alatt derült arra fény, hogy az igazi kérdés nem a BSGÉP egy részének a megvásárlásáról, hanem a cég birtokában lévő vagyonról szól. Elsősorban az említett lőszergyártó gépsorról. Az eszkösz jelentőségének érzékeny mivolta miatt a vásárlás nemzetbiztonsági felügyeletet is kapott, amelynek köszönhetően állami hatóságokon is átfutott a vitás ügy. Az eredménye azonban az lett, hogy bár a BSGÉP ajánlatot tett az államnak, hogy az vásárolja meg a hadiipari gépsort, annak végül a sok bába között nyoma veszett.

A birósági per anyagát vizsgáló 24.hu kiderítette, hogy a bonyolult ügy nem állt meg itt. A Pénzügyminisztérium ugyanis azt állítja, hogy a lőszergyártásra alkalmas gépsor visszakerült a szállító országba, Törökországba. Az érintett török fél azonban erről mégsem tud.

Amennyiben a per Papp Csaba igazának kimondásával zárul, akkor a BSGÉP többségi tulajdonsa visszaszáll az eredeti orosz résztulajdonosra, Jurij Shabajkinra, együtt a két kamionnyi gyártósor feletti tulajdonjoggal. Ez az eredmény azonban további nemzetbiztonsági kérdéseket vetne fel.

A folytatásról beszámolunk!

A kép illusztráció, forrása: unsplash.com