2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -9o - -7o
Az ország 19 megyéjében

A dunaújvárosi önkormányzat erőn felül segít a Dunaferrnek - most a kormány segélycsomagjára várnak

Sztipán Orsolya, 2022. október 05. - 18:16
A dunaújvárosi önkormányzat erőn felül segít a Dunaferrnek - most a kormány segélycsomagjára várnak
Minden dunaújvárosit és környékbelit érinti a Dunaferr sorsa. Pintér Tamás, a város polgármestere a sajtó képviselői előtt elmondta, hetek óta érkeznek az aggasztó hírek Dunaújváros legnagyobb munkáltatójáról, a Dunaferr cégcsoportról. A probléma, amellyel a cégnek meg kell küzdenie sokrétű, hiszen a beszállítási problémák, a megnövekedett energiaárak és az iparági pangás egyszerre sújtja őket.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Nem először fordul ez elő a vállalat életében, hogy úgy tűnik, a szerencse elpártol tőlük, a polgármester azonban őszintén hisz benne, hogy összefogással ezen a válságon is túl lehet lenni. A Vasművel folytatott tárgyalásokat a hét elején megegyezéssel eszerint zárták:

Dunaújváros önkormányzata közel 2 ezer millió forintos iparűzési adó megfizetésének átütemezésével segíti a vasgyárat. Ez a közel 2 milliárd forint a város bevételének ötöde.

"Az önkormányzat súlyos áldozatot hozott, különösen a mostani pénzügyi helyzetben" - szögezte le Dunaújváros polgármestere. „Én őszintén hiszem, hogy erre szükség van, és meg kell mutatnunk, hogy olyan áldozatokat is hozunk a gyár érdekében, amely nagyon fáj. Szeretném azonban most is nyomatékosítani, hogy nemcsak Dunaújváros önkormányzatának kell áldozatot hoznia, a vasgyár működése ugyanis az egész térségre, a környező települések tucatjaira is hatással lehet”- jelentette ki a polgármester.

A város első embere kitért arra is, hogy a Dunaferr működése nemzetstratégiai érdek, ami a Vasműben történik, az nem marad Dunaújvárosban, szükség van kormányzati beavatkozásra is. 

Pintér Tamás hangsúlyozta, Dunaújváros önkormányzatának saját bevétele 10 milliárd forint körül van, a Dunaferré 300 milliárdos nagyságrendű, míg a magyar államé 22 ezermilliárd forintot tesz ki.

Felelevenítette, hogy szinte napra pontosan 2 évvel ezelőtt a kormányzathoz fordult az önkormányzat a gyár érdekében. Akkor többek között azt kérték, hogy orosz kapcsolataikat kihasználva tisztázzák a Vasmű tulajdonosi szerkezetét. "Ez nem történt meg, a jelenlegi helyzetben ehhez már későn van, de azt örömmel látom, hogy most valamilyen segítségnyújtásra végre hajlandó a kormányzat" - tette hozzá a polgármester, aki hangsúlyozta, hisz abban, hogy ez most nem a viták ideje. Mint mondta, "most félre kell tennünk a politikai nézeteltéréseinket, én is ezt teszem".

"Mi 10 milliárd forintos, saját bevételünk ötödével segítjük a gyárat, bízom benne, hogy a 22 ezer milliárd forint felett diszponáló kormányzat jutányos segélycsomagról fog dönteni" - mondta Pintér Tamás.

A város megtette a konkrét javaslatait a kormány felé, a polgármester bízik benne, hogy azok szerint tárgyalni is fognak. A Vasműben dolgozókat az foglalkoztatja, hogy időben érkező, tisztességes bért kapjanak, és megszűnjön végre az állásuk körüli bizonytalanság. Dunaújváros önkormányzata mindent megtesz ennek érdekében, erőn felül is.

Fotó: a szerző felvétele