2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 18o - 19o
Az ország 19 megyéjében

Bezár a fogyatékkal élőket foglalkoztató miskolci panzió

frisshirek.hu, 2022. szeptember 30. - 11:51
Bezár a fogyatékkal élőket foglalkoztató miskolci panzió
Az áram, a gáz, az üzemanyag és a takarmány árának növekedése nagyjából 74 millió forint többletkiadást jelent a Baráthegyi Majorságnak, amit nem tudnak kigazdálkodni.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A Szimbiózis Alapítvány neve egybefonódott az esélyteremtéssel Miskolcon: számos telephelyet üzemeltetnek, tevékenységük fő köre a szellemi fogyatékkal élők segítése, életkörülményeinek javítása. Kulcsszavaik az integráció, családias lakóotthon, autizmus specifikus ellátás és az értékteremtő foglakoztatás. Az alapítványi munka a 90-es években indult a városban, amit azóta több díjjal és elismeréssel méltattak.

Szerteágazó tevékenységüket az „elkötelezetten a társadalmi változásokért” szlogennel azonosítják. Missziójuknak tekintik, hogy az általuk segítettek egyenlő módon férhessenek hozzá különböző közszolgáltatásokhoz, illetve esélyt kapjanak a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésre.

Ennek a segítő tevékenységnek egyik fő terepe a Baráthegyi Majorság. Az itt található családbarát panzióban a szálláshely-szolgáltatási és a hozzá kapcsolódó animátori feladatokat fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű dolgozók bevonásával végzik.

Szélkerék húzza a vizet, biokertészetünkben és sajtműhelyünkben szorgos kezek készítik elő a háztáji ízekre építő menüsort – amelyről az egyik kedvenc a kemencés kecskesajtos kenyérlángos. Asztalos-, gyertyaöntő- szappanfőző, papírmerítő manufaktúráinkban a panzióba érkező szülők és gyermekeik együtt készítik az ajándéktárgyakat, amelyeket emlékként visznek majd magukkal. Állatfarmunkon pedig kecskék, lovak, szamarak, nyulak és alpakák várják a simogató kezeket. A panziót körülölelő major, mint egy interaktív skanzen, úgy mutatja be a szállóvendégeknek a különböző népi mesterségek históriáit

- mutatkozik be saját honlapján a majorság. A válság azonban őket sem kerülte el. Nehéz helyzetbe került az alapítvány.

November 1-től zárva tart a Baráthegyi Majorság. A lakóotthonok és a konyha továbbra is üzemel, a turisztikai szolgáltatások azonban tavaszig biztos, hogy szünetelnek majd – írták közleményükben. Az áram, a gáz, az üzemanyag és a takarmány árának növekedése nagyjából 74 millió forint többletkiadást jelent, emiatt pedig drasztikus lépésekre kényszerültek: tavaszig szintén zárva tart a család- és fogyatékosságbarát panzió, az erdei iskola, nem fogadnak csoportokat, lecsökkentik az állatállományt, és a sajt- valamint a lekvárüzem is időszakosan bezár.

A fotót: Szeidl Marian készítette, forrása: Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága Facebook-oldala