2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

A kormány módosította a 2022/2023-as tanév rendjét - közigazgatási szünetet is elrendelt

frisshirek.hu, 2022. szeptember 29. - 23:31
A kormány módosította a 2022/2023-as tanév rendjét - közigazgatási szünetet is elrendelt
Csütörtökön este két fontos rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Az egyik az árstopok és a kisbenzinkutak támogatásának december végi hosszabbításáról szól, a másik pedig a 2022/2023-as tanév rendjét módosító jogszabály. E szerint az idei tanévben őszi szünet nem adható ki, a téli szünet viszont hat nappal (amiből négy munkanap) hosszabb lesz az iskolásoknak. A kormány közigazgatási téli szünetet is elrendelt.

Megjelent a kormány rendelete 

  • az élelmiszerek és az üzemanyag hatósági árának újabb három hónappal, december 31-ig történő meghosszabbításáról. 
  • A kisbenzinkutak támogatását is meghosszabbítják december végéig.
  • Az állami vagy önkormányzati bérlemények után sem kell díjat fizetniük december végéig, valamint
  • a kiskereskedő mentesül "a jövedéki kiskereskedőként folytatott értékesítési tevékenysége alapján megállapított energiamegtakarítási kötelezettség 83 százalékának teljesítésére vonatkozó kötelezettsége alól".


A kormány módosította a 2022/2023-as tanév rendjét az őszi szünet eltörlése és a téli szünet meghosszabbítása miatt. A téli szünet így december 22-től január 8-ig tart.

Az őszi szünet nem lesz, de a egy pici pihenésre azért lesz idő, hiszen az okt. 29-nov. 1. közötti négynapos hosszú hétvége a diákokra ugyanúgy vonatkozik (persze a hétfőn előtte október 15-én ledolgozzuk).

Az új rendelet meghagyta az iskolák igazgatóinak azt a lehetőséget is, hogy "meghatározott szünetek mellett – a tanítási év kezdő és befejező napjának változatlanul hagyásával – más időpontban is adhat a tanulóknak szünetet, valamint a szünetek kezdő és befejező napját módosíthatja, ha a heti pihenőnapon tartott tanítási nappal ehhez a szükséges feltételeket megteremti”.

A rendelet módosítása miatt tavaszi szünetre számíthatnak tanárok, tanulók, hiszen benne foglaltatik, hogy a tanulóknak két alkalommal kell legalább hat összefüggő napból álló tanítási szünetet biztosítani a 2022/2023-as tanévben.

Az iskolaévet meghosszabbították egy nappal, a korábbi június 15. helyett június 16., péntekre. 


Gulyás Gergely a kormányinfón már kijelentette, hogy a kormány igazgatási szünetről is döntött, amely

2022. december 22-től 2023. január 6-ig tart.

A munkáltatónak kötelező szabadságot kiadni az igazgatási szünetre eső valamennyi munkanapra.

Illusztráció: pixabay.com