2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Győr: 4o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Kazincbarcikát sem kerülték el a kényszerű áremelések

frisshirek.hu | 2022. szeptember 30. - 18:43
Kazincbarcikát sem kerülték el a kényszerű áremelések
A közgyűlés párthovatartozástól függetlenül, egyhangúlag szavazta meg az önkormányzati árak szükségessé vált emelését.

A drasztikusan emelkedő energia-, élelmiszerárak, beszerzési nehézségek, elszabadult infláció miatt Kazincbarcika is kénytelen emelni az önkormányzati szolgáltatási díjakon - számol be kolorline.hu. Arról már írtunk, hogy ideiglenesen bezár a városi uszoda, ám emelett más területeken is jelentkeznek a válság hatásai.

Minimálisan nőnek a temetkezés költségei

A KSH idén közölt adatai szerint 2018 óta közel duplájára nőttek a temetkezési költségek. Csak január óta 7-8 százalékkal drágult meg átlagosan egy temetés ára Magyarországon.
– Az elmúlt hónapokban szinte napról napra magasabbak az építőanyag-, a fa- és a beszállítói árak. Átlagosan 30%-os volt a költségek növekedése, emiatt szükségessé vált, hogy kb 20 %-kal emeljük a temetési szolgáltatásunk díját – mondta el Lukács Lívia ügyvezető a helyi hírportálnak.

Továbbra is csak alapanyagárat kell fizetni a közétkeztetésért

A képviselő-testület mindkét frakciója egyhangúlag szavazta meg a 30-35%-os emelést, ami kizárólag a nyersanyagra vonatkozik. A megnövekedett bér-és rezsiköltségeket továbbra is az önkormányzat finanszírozza.

Emelkednek a Barcika Szolg Kft. által üzemeltetett intézmények bérleti díjai

– A megnövekedett energiaköltségek miatt a fiatalok garzonházában várhatóan 100 Ft-os négyzetméter ár növekedés várható. A Muskátli Nyugdíjasházban az emelkedő költségek mellett a gondnoki díjak is jelentősen növekedtek a minimálbér emelkedésével párhuzamosan. Az inkubátorházban a hűtő-fűtő rendszer villamosenergiával működik, amit az önkormányzat szintén piaci áron fizet – idézi dr. Kovács Lászlót, a kft. ügyvezetőjét a kolorline, aki azt is elárulta a portálnak, hogy előreláthatóan 20-30 %-os díjemelkedésre kell számítani, hasonlóan más településekhez.

Nőnek a szociális szolgáltatások térítési díjai is

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ szociális ellátási intézményeiben szintén 20- 30 százalékos térítési díjemelésre számíthatnak a szolgáltatás igénybe vevői. A bölcsődék, az idősellátó intézmények, a fogyatékkal élők és a demensek nappali ellátása, a hajléktalanellátás térítési díjai pár száz forinttal emelkednek majd.

A város képviselő-testülete „NEM” szavazat nélkül támogatta a kényszerű lépések meghozatalát.

Fotó: Getty Images