2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 21o - 22o
Az ország 19 megyéjében

Kazincbarcikát sem kerülték el a kényszerű áremelések

frisshirek.hu, 2022. szeptember 30. - 18:43
Kazincbarcikát sem kerülték el a kényszerű áremelések
A közgyűlés párthovatartozástól függetlenül, egyhangúlag szavazta meg az önkormányzati árak szükségessé vált emelését.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A drasztikusan emelkedő energia-, élelmiszerárak, beszerzési nehézségek, elszabadult infláció miatt Kazincbarcika is kénytelen emelni az önkormányzati szolgáltatási díjakon - számol be kolorline.hu. Arról már írtunk, hogy ideiglenesen bezár a városi uszoda, ám emelett más területeken is jelentkeznek a válság hatásai.

Minimálisan nőnek a temetkezés költségei

A KSH idén közölt adatai szerint 2018 óta közel duplájára nőttek a temetkezési költségek. Csak január óta 7-8 százalékkal drágult meg átlagosan egy temetés ára Magyarországon.
– Az elmúlt hónapokban szinte napról napra magasabbak az építőanyag-, a fa- és a beszállítói árak. Átlagosan 30%-os volt a költségek növekedése, emiatt szükségessé vált, hogy kb 20 %-kal emeljük a temetési szolgáltatásunk díját – mondta el Lukács Lívia ügyvezető a helyi hírportálnak.

Továbbra is csak alapanyagárat kell fizetni a közétkeztetésért

A képviselő-testület mindkét frakciója egyhangúlag szavazta meg a 30-35%-os emelést, ami kizárólag a nyersanyagra vonatkozik. A megnövekedett bér-és rezsiköltségeket továbbra is az önkormányzat finanszírozza.

Emelkednek a Barcika Szolg Kft. által üzemeltetett intézmények bérleti díjai

– A megnövekedett energiaköltségek miatt a fiatalok garzonházában várhatóan 100 Ft-os négyzetméter ár növekedés várható. A Muskátli Nyugdíjasházban az emelkedő költségek mellett a gondnoki díjak is jelentősen növekedtek a minimálbér emelkedésével párhuzamosan. Az inkubátorházban a hűtő-fűtő rendszer villamosenergiával működik, amit az önkormányzat szintén piaci áron fizet – idézi dr. Kovács Lászlót, a kft. ügyvezetőjét a kolorline, aki azt is elárulta a portálnak, hogy előreláthatóan 20-30 %-os díjemelkedésre kell számítani, hasonlóan más településekhez.

Nőnek a szociális szolgáltatások térítési díjai is

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ szociális ellátási intézményeiben szintén 20- 30 százalékos térítési díjemelésre számíthatnak a szolgáltatás igénybe vevői. A bölcsődék, az idősellátó intézmények, a fogyatékkal élők és a demensek nappali ellátása, a hajléktalanellátás térítési díjai pár száz forinttal emelkednek majd.

A város képviselő-testülete „NEM” szavazat nélkül támogatta a kényszerű lépések meghozatalát.

Fotó: Getty Images