2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Putyin a Szovjetuniót siratja - közben a hadsereg támogatottsága mélybe zuhant

frisshirek.hu, 2022. szeptember 29. - 22:05
Putyin a Szovjetuniót siratja - közben a hadsereg támogatottsága mélybe zuhant
A megszállt ukrajnai területek ellenőrzése és védelme lesz az oroszországi részleges mozgósítás keretében behívott katonák feladata - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca tájékoztatása szerint, amelyben a "felszabadított területek" kifejezést használták, megkezdődött a behívott és önkéntes katonák csatlakozása egységeikhez a harci feladatok végrehajtásának helyszíneihez közeli gyakorlótereken, és a szakaszokban, századokban megindult a kiképzés. A minisztérium szerint a mozgósított erők a felkészítést követően a területek ellenőrzése és védelme mellett tartalékként és erősítésként fognak szolgálni.

A Vlagyimir Putyin elnök által szeptember 21-én elrendelt részleges mozgósítás kihirdetését követően a Kommerszant című gazdasági napilap szerint Oroszországban megnőtt a katonai ruházat, a gyógyszerek és a nyomógombos telefonok iránti kereslet. Egyes üzletek forgalma 40 százalékkal emelkedett.

A legkapósabb cikkek közé a téli bakancs, a hálózsák, a sapka, a símaszk, a taktikai kesztyű, a víztaszító anyagokból és gyapjúból készült ruhanemű tartozik egy voronyezsi üzlet szerint. A távol-keleti Tengermelléken hiánycikk lett a minőségi taktikai mellény, a sisak és az elsősegélycsomag, de a forgalmazók szerint a gyártók és az önkéntes adományozók a hiányzó termékeket gyorsan pótolni tudják majd.

A gyógyszertárakat a vásárlók gyakran a sorozási hivatal által kiadott gyógyszerlistával keresik fel, amelyen vírusellenes szerek, fájdalomcsillapítók, hasmenés elleni gyógyszerek, kötszerek, érszorítók és vérzéscsillapítók szerepelnek.

A nyomógombos telefonokból egy hét alatt a szokásos mennyiség három és félszeresét adták el, mert a katonáknál az állomáshelyükön nem lehet okostelefon. Az utazási virtuális SIM-kártyák iránti kereslet megháromszorozódott, a leginkább azok iránt, amelyek Kazahsztánban is használhatók. Az úgynevezett "szürke" SIM-kártyák értékesítése 50 százalékkal nőtt meg.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont csütörtökön megjelent felmérése szerint

az oroszok 47 százalékánál riadalmat vagy ijedséget váltott ki, amikor tudomást szerzett a részleges mozgósításról. A válaszadók 23-23 százaléka a megdöbbenés és az Oroszország iránti büszkeség érzését is megnevezte. 13 százalék felháborodott és 11 százalék pedig depresszióba esett.

A mozgósítás nyomán az ukrajnai események iránt érdeklődők aránya 66 százalékra emelkedett. Ez az arány augusztusban 51, márciusban pedig 64 százalék volt. Arra a kérdésre, hogy "Aggasztják-e Önt a jelenlegi ukrajnai események?", a válaszadók 88 százaléka adott igenlő választ, szemben az augusztusi 74 százalékkal. A háború iránti érdeklődés szintje közvetlenül összefügg a megkérdezettek életkorával; amíg a 18-24 éves oroszoknak csak a 45 százaléka követi az eseményeket, addig az 55 év felettieknek a 78 százaléka.

Az orosz csapatok fellépésének támogatottsága az új felmérésben a háború kezdete óta a legalacsonyabb szintet mutatta. A felmérésbe bevontak 44 százaléka mondta azt, hogy "határozottan támogatja", 28 százalék pedig azt, hogy "inkább támogatja" a hadsereget, mint nem. Augusztusban ez az arány 46 és 30, márciusban 52 és 28 százalék volt.

Ismét a Szovjetunió összeomlását fájlalja Putyin

Az orosz vezető egy videókonferencián beszélt a volt szovjet országok hírszerzési vezetőivel. Ennek kapcsán Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy az egykori szovjet tagállamok problémáit, – köztük az ukrajnai konfliktust is – a Szovjetunió 1991-es összeomlása okozta – idézte az orosz elnököt a The Guardian a mandiner.hu szemléjében.

Putyin elmondta „elég csak megnézni, hogy mi történik most Oroszország és Ukrajna között, illetve mi zajlik néhány, a Független Államok Közösségéhez (FÁK) tartozó ország határán”.

„Mindez természetesen a Szovjetunió összeomlásának az eredménye”

– szögezte le az orosz elnök.

Az elnök azt is elmondta,

„olyan forgatókönyveken dolgoznak, amelyek új konfliktusokat szíthatnak a posztszovjet térben”.

Véleménye szerint készek lennének „vérfürdőt is provokálni”– írta a Guardian.

Fotó: twitter, Medvegyev oldala