2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Győr: 5o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Elsősorban az uszodák fenntartását érinti a rezsiárak emelkedése

frisshirek.hu, 2022. szeptember 29. - 12:50
Elsősorban az uszodák fenntartását érinti a rezsiárak emelkedése
Valószínűleg nem lesz ársapka az önkormányzatok energiabeszerzéseire, állami segítségre azonban szükség lesz – többek között erről beszélt Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter arra is kitért, hogy a rezsiárak emelkedése legeslegelső helyen az uszodák fenntartását érinti.

Gulyás: Orbán nem általánosan beszélt az EU-s pénzek kiváltásának lehetőségéről

A helyreállítási alappal kapcsolatos hitelre gondolt Orbán, amikor arról beszélt, hogy ha nem kapjuk meg az EU-tól a forrásokat, akkor máshonnan szerez majd az ország pénzt

– vezette le a Telex beszámolója szerint Gulyás. Tehát szerinte Orbán nem általánosan beszélt az EU-s pénzek kiváltásának lehetőségéről, hanem csak az uniós fejlesztési hitel kiváltásának opcióiról szólt. Ha nem lesz EU-s hitel, akkor máshonnan vesz fel pénzt az állam.

Kevés pedagógus vesz részt „jogellenes akciókban” a miniszter szerint

Csak köszönetet mondhatunk a pedagógusoknak

– mondta Gulyás, aki szerint a „jogellenes akciókban, amit polgári engedetlenségnek hívnak”, csak nagyon kevés pedagógus vett részt. A kormány azon dolgozik, hogy kapjanak nagyobb fizetést végre a tanárok, de energia- és inflációs válság közepén állunk, így csak az ígért emelés érkezik meg, de ha az EU végre ad pénzt, akkor több is.

A miniszter szerint a tanárszakszervezetek az ellenzékkel szolidárisak, a pedagógusok pedig az országgal, ezért vesznek részt kevesebben a tiltakozásokban.

Valószínűleg nem lesz ársapka az önkormányzatok energiabeszerzéseire

„Én most nem látok az ársapkára esélyt” az önkormányzatokra vonatkozóan – mondta Gulyás, ugyanis egyelőre nem látszik ki fizetné ki az ársapka és a piaci ár közötti különbözetet.

Az valószínű, hogy szükség lesz állami segítségre, de az önkormányzatok eltérő helyzetben vannak, ezért is kell egyedileg tárgyalni velük, hogy azok, akiknek sok a bevételük, ne ugyanolyan elbánásban részesüljenek, mint akiknek nincsenek saját forrásaik.

Gulyás: A rezsiárak emelkedése legelső helyen az uszodák fenntartását érinti

Az MLSZ azt kérte a sportkluboktól, hogy a taopénzeket fordítsák a rezsiköltségek finanszírozására, ezt jó ötletnek tartja-e Gulyás – kérdezték a minisztertől, aki igennel felelt.

A rezsiárak emelkedése legeslegelső helyen az uszodák fenntartását érinti, az önkormányzatoknak, iskoláknak és sportegyesületeknek ezzel van a legsürgetőbb dolguk.

Ha valahol két uszoda van közel egymáshoz, akkor az egyiket be lehet zárni nagy problémák nélkül. Az is fontos, hogy egy uszodában van-e versenysport.

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 29-én. MTI/Balogh Zoltán