2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Lázár János nemzeti építészetről álmodik posztmodern helyett - Fertő tavi beruházás: "amit elkezdtünk, befejezzük"

frisshirek.hu, 2022. szeptember 29. - 20:30
Lázár János nemzeti építészetről álmodik posztmodern helyett - Fertő tavi beruházás: "amit elkezdtünk, befejezzük"
A 21.századi építészetnek nemzetinek kell lennie, a régi mindig szebb és jobb, mint az új – jelentette ki Lázár János építési és beruházási miniszter Fertődön, az Esterházy-kastélyban rendezett III. Mőcsényi Mihály Kertművészeti és Kerttörténeti Konferencián– olvasható a Magyar Kertörökség Alapítvány közleményében. A tárcavezető bejelentette: a kormány ősszel az Országgyűlés elé terjeszti az új építésügyi koncepciót, amelyben külön fejezetet szentelnek a kulturális örökségvédelemnek.

Harmadik alkalommal ad otthont a fertődi Esterházy-kastély a magyar tájépítészeti oktatás kiemelkedő alakjáról, Mőcsényi Mihály Széchenyi-, Kossuth- és Geoffrey Jellicoe-díjas tájépítészről elnevezett konferenciasorozatnak. Míg tavaly a barokk kertművészet, ezúttal a zene- és kertművészet kapcsolata kerül fókuszba.

A nemzetközi konferencia megnyitóján Lázár János építési és beruházási miniszter kifejtette, foglalta össze a miniszter közleményét az mn.hu.: 30 év után először van újra építésügyi minisztérium hazánkban, ennek köszönhetően szervezetileg, érdekérvényesítő képességének méltó helyére kerülhet a magyar kulturális örökségvédelem is.


Lázár János elmondta, a területet felügyelő tárcavezetőként

a nemzeti építészet mellett tör lándzsát a posztmodern kortárs építészete helyett.

Lázár János úgy gondolja, nehéz vitákra számíthat, de abban kitart:

ami a II. világháború előtt, vagy a háború után a nemzeti építészet jegyében épült, az védelmet és támogatást igényel.

A magyar kortárs kormányzati politika építészeti vonalában

a réginek fontosabb szerephez kell jutnia, mint az újnak, mert első kötelességünk, hogy a régit helyre hozzuk, használatba és birtokba vegyük

– szögezte le a miniszter. Mindez érvényes a kiürülő belvárosok védelmére, de ugyanúgy az állami köztulajdonban álló épületekre is. Lázár János ugyanakkor hangsúlyozta,

nem csak építeni kell, hanem hasznosítani is, ennek érdekében pedig nyitnak a magántőke felé is. „2030-ra Magyarországon el kell érni, hogy a műemlékek újjáépüljenek és megtalálják új funkciójukat. Ehhez új szabályozásra, új üzleti konstrukciókra, de elsősorban társadalmi támogatásra van szükség”

– szögezte le Lázár János.

"Ma újra megnéztem az ideiglenesen felfüggesztett Fertő tavi beruházást. Nemzeti kincsünkhöz méltó és a most folyó vitákat megnyugtatóan rendező fejlesztésre van szükség. Ami nem csak szebb, hasznosabb, de jobban is illik a környezetbe, mint az osztrák megoldások" - írta Facebook oldalán Lázár János, aki ha már Fertődön járt, megtekintette a sok vitát kiváltó beruházást is. Rövid véleménye:
"Amit elkezdtünk, befejezzük!"