2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

"Holttestek hevernek az úton, nem a mieink, hanem kib*szott civilek" - orosz katonák véleménye a háborúról

frisshirek.hu, 2022. szeptember 29. - 18:45
"Holttestek hevernek az úton, nem a mieink, hanem kib*szott civilek" - orosz katonák véleménye a háborúról
A New York Times orosz katonák harctéri telefonbeszélgetéseinek lehallgatott felvételeit szerezte meg. A katonák szidják Putyint, zűrzavarról beszélnek és a civilek elleni fellépésről szóló parancsokról is beszélnek.

Lehallgatott harctéri beszélgetések lehetnek a majdani bizonyítékok az orosz invázió Ukrajna elleni zűrzavarára, és lehet, a bucsai tömeggyilkosságra is - írta a New York Times a hozzá befutott lehallgatások ezreinek publikálásakor, amit a hvg.hu szemlézett.

Kaptak felvételt az ukrán bűnüldöző szervektől is, amely hívásokat még márciusban indítottak orosz katonák Kijev külvárosában és Bucsán. 

„Anya, ez a háború a kormányunk valaha hozott legostobább döntése, azt hiszem” – idézett a lap egy Szergejnek elnevezett katonától, hiszen a beazonosításuk védelmében nem írhatták ki igazi nevüket. 

A katonák 22 közös telefont használtak, pár hét alatt több száz hívást bonyolítottak le. Hívták feleségüket, rokonaikat, barátaikat annak ellenére, hogy ez tilos volt számukra.

  

A katonák szinte mindegyike beszámolt arról, hogy előzetes értesítés nélkül, szinte egyik napról a másikra vetették be őket Ukrajnában. Egyikük egyenesen bolondnak nevezte Putyint, amiért elrendelte az inváziót. 

„Putyin egy bolond. Be akarja venni Kijevet, de esélyünk nincs rá”

– mondta Alekszandr.

A hívások arra is bizonyítékol szolgálhatnak, hogy az orosz erők az offenzíva kezdete utáni pár hétben óriási háborús veszteségeket szenvedtek. Gyorsan kiderült számukra, Kijevet nem tudják elfoglalni. A már idézett Szergej szerint a Moszkva által bevetett 400 ejtőernyős közül mindössze 38 maradt életben. Mások arról számoltak be, hogy ezredük 60 százalékát elvesztették, míg szeretteik Oroszországban arra figyelmeztettek, hogy

„a koporsók folyamatosan érkeznek”. „Egyik embert a másik után temetik, ez egy rémálom”

– mondta neki az egyik katona partnere.

Többek beszéltek a Bucsában kiadott parancsokról is, amely végén megtörtént a szörnyű tett, a tömegmészárlás, amely egyaránt érintett a katonák mellett több száz civilt is. 

Moszkva tagadja a vádakat.
„Azt mondták nekünk, hogy ahova megyünk, ott sok civil sétál. És parancsba adták, hogy öljünk meg mindenkit, akit csak látunk”

– mondta Szergej a barátnőjével folytatott beszélgetés során. Másikuk egy rokonának elmondta, hogy Bucsában

„testek hevernek az úton” és "végtagok vannak szétszórva”. „Ők nem a mieink, hanem kib*szott civilek”

– tette hozzá.

A többi beszélgetésben olvashatunk kivégzésekről, arról, hogy követték el a parancsba adott szörnyűségeket. De arról is, hogy már márciusban panaszkodtak a kevés élelmiszeradagra és a kemény téli körülményekre. Többen fontolgatták a dezertálást, de tartottak a lebukástól, attól, hogy lebukás esetén Oroszországban bíróság elé állítják őket.

Egyesek megkérdőjelezték az orosz média híradásait, amiben a mai napig azt sugallják, hogy

Moszkva offenzívája jogos lépés volt Ukrajna „náciktól” való megszabadítására és a tervek szerint halad.

„Anya, egyetlen fasisztát sem láttunk itt… Ez a háború hamis vádakra épül”

A katonákat a magasnak mondható fizetések, napi 53 dollár, mégis a folytatásra ösztönözték.