2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Energiaválság: Budaörsön felújítás miatt zár be átmenetileg a városi uszoda

Matsinhe Dénes, 2022. szeptember 29. - 18:42
Energiaválság: Budaörsön felújítás miatt zár be átmenetileg a városi uszoda
Az így megtakarított költségből jön ki a világítás korszerűsítése.

November elsejétől felújítási munkálatok miatt zár be töb hónapra a település legnagyobb enenrgiafogyasztó intétménye, a Budaörsi Városi Uszoda. A beruházás ideje alatt napelemeket telepítenek a létesítmény mellé és 878 db beltéri lámpa korszerűsítésére kerül sor.

Az önkormányzatok „rezsicsökkentésből” való kizárásának már olyan következményei lehetnek, hogy egyes településeken sorra zárják be az intéményéket és több helyen már a közvílágítás korlátozásáról is döntöttek. Szerencsére ez Budaörsön nem merül fel, a köztéri lámpák korszerűsítését már évekkel ezelőtt elvégezték, az ovódákban pedig az idei fűtési szezonban is 21 fok lesz az ajánlott hőmérséklet.

A városvezetés úgy számol, hogy az elszsbadult energiaárak miatt nagyjából 6 milliárd forintos többlet kiadása lesz az önkormányzatnak. Nem beszélve arról , hogy a rezsiválság miatt a háztartások és a vállakozások is nehéz helyzetbe kerülhetnek. Ezért döntött szerdai ülésén a képviselő-testület az uszoda energetikai felújításáról.

Budaörs az uszoda mellé kerülő napelemek telepítését búgynevezett ESCO konstrukcióban valasíótja meg. Ennek lényege, hogy a beruházást egy vállalkozó cég hitelezi meg és a megrendelő bérleti konstrukció formájában bérli az eszközöket a futamidő végéig. Ugyanilyen konstrukcióban korszerűítették 2015-ben a teljes városi közvilágítást.

Villanyóra

A városi uszodában jelenleg a nem LED-es világító testek éves fogyasztása kb. 400 000 KWh. Ennek áramdíja a jelenlegi végső menedékes árral számolva 42,4 millió Ft. A várható piaci árral (300 Ft/kwh)120 millió Ft. Az új LED-es lámpákkal 60 százalékkal lehet csökkenteni a fogyasztást, ami a piaci árhoz képest 72 millió forintos megtakritást jelentene évente. Ez kevesebb mint két éves megtérülését jelenti a beruházásnak. Ezt saját forrásból végzi az önkormányzat.

Az intézmény átmeneti bezárásából „megtakarított” költség egy részéből megvalósítható a világítás korszerűsítés, másrészt forrása lehet annak, hogy a lakosság jelentős részét várhatóan nehéz helyzetbe hozó „rezsicsökkentés" részleges kivezetése és a háztartási energiaárak ebből következő drasztikus emelkedése miatt méltatlan helyzetbe kerülő, rászoruló budaörsieket az Önkormányzat támogathassa. Az Önkormányzat ugyanis elkötelezett, hogy segítséget nyújtson a lehetőségekhez képest az alacsony jövedelmű, rászoruló háztartások számára. Ezzel segítve lakásfenntartási kiadásaik megfizetését, az energiaszegénység megakadályozását. - fejtette ki a döntést előkészítő előterjesztésben Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestre.