2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Győr: 5o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Nem zár be a Zalakarosi Termáfürdő az emelkedő rezsiárak ellenére sem

Kovács Tamara, 2022. szeptember 28. - 13:58
Nem zár be a Zalakarosi Termáfürdő az emelkedő rezsiárak ellenére sem
Nem zár be és belépők árába sem építi be a rezsiemelkedés okozta a többlet költségeket a Zalakarosi Termálfürdő.Sőt,a Magyar Fürdőszövetség által október 1-2. között megrendezett Szaunázók hétvégéje országos szezonnyitó programsorozatban is részt vesznek.

Jó hír az őszi, téli csobbanást kedvelőknek, hogy a Zalakarosi Termálfürdő nyitva tart a rezsiválság ellenére is, ugyanis nem érinti olyan mértékben, hogy akár korlátozásokat vezessen be, vagy bezárja a létesítményt.

Végh Andor, a fürdő idén kinevezett új igazgatója szerencsésnek érzi a helyzetüket, ugyanis egy átfogó, jól átgondolt energiatervet raktak össze, amely ugyan 17 millióba fog fájni, de nullára csökkentheti a jelenlegi 7 milliós áramköltséget.

"A Zalakarosi Fürdő jövőbeni tervei között a zárás egyáltalán nem szerepel. A szolgáltatási palettában a költségemelkedés ellenére korlátozások nem várhatóak, sőt a meglévő minőség fenntartása kiemelkedő célkitűzés a fürdő üzemeltetésében – hangsúlyozta Végh Andor, a fürdő igazgatója a likebalatonnak. – Mi nemcsak a zalakarosi gazdasági társaságoknak vagyunk az éltetői, hanem az egész településnek, és bátran mondhatom, a tágabb környezetnek is. A zalakarosi szállodák, éttermek, cukrászdák, rendezvényhelyszínek, pihenőhelyek mind arra épülnek, hogy a zalakarosi fürdő létezik, nyitva van" - nyilatkozta az igazgató a likebalatonnak.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e fűteni a zalakarosi termálvízzel, nemmel válaszolt.

"Mivel eddig az energiaköltség tétel nem volt olyan mértékű, hogy érdemben kellett volna foglalkozni a geotermikus energia felhasználásával, eddig ezt a vizet medencékbe töltöttük, csak külső felhasználásra, vagyis fürdésre, gyógyászati célra használtuk.A gáz és villamosenergia költségnövekményünk óriási, ezért vizsgáljuk a lehetőségeket, folytatjuk az eddigi tanulmányok és próbálkozások továbbfejlesztésével megoldani, hogy ez a víz fűtésre is alkalmas legyen.

Több problémába ütközünk, az egyik, hogy a 96 fokos víz megfelelő eljárások nélkül a földfelszínre hozva gőzzé válna.A másik probléma az ásványianyag tartalom, ami a gyógyhatás miatt kiemelkedő jelentőségű, de a fűtés szempontjából hátrány, a meglévő fűtési rendszerekre nem lehet ráengedni ezt a vizet" - nyilatkozta az igazgató a likebalatonnak.

A kép forrása: Zalakarosi Fürdő Facebook-oldala