2024.02.26., hétfő - Edina
Győr: 14o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Mutatjuk min spórolnak leginkább a megyében

frisshirek.hu | 2022. szeptember 27. - 09:48
Mutatjuk min spórolnak leginkább a megyében
A konyhán mindig lehetett spórolni. Vajon most is?

Arra voltunk kíváncsiak, hogy megye szinten min próbálnak pénzt megtakarítani az emberek az egyre nehezedő gazdasági helyzetben. Sajnos az „utca embere” megkérdezésekből úgy fest, a gyerekek is könyörtelenül áldozatul esnek a kialakult helyzetnek. Bár sokan próbálják odaázni a súlyos döntéseket, többen például magán órákat mondják le, - mivel ott is megnövekedett árakkal szembesülnek a szülők.

Vélhetően a családoknak nem lesz más választásuk, mint ebből is kénytelenek lesznek visszavenni, ami bizony egy nagyon fájó pont lesz sok kicsi számára.

Többen apróságokon is próbálnak megtakarítani – sok kicsi sokra megy alapon, és inkább a felnőttek nem vesznek új ruhákat, cipőket maguknak, csak, hogy a gyerekeknek jusson rá. Jó, az az 1-2 éves télikabát, és csizma is. - mondják.

És ahogy régen szokták mondani, amin pénzt lehet megtakarítani, az a konyha, és ez most még inkább igaz lett.

Zsolt egy rábaközi kis faluban él feleségével. Hentesnek tanult, bár a szakmát csak „otthon” gyakorolta a disznóölések alkalmával. A felesége régen az iskola konyháján dolgozott, így most nagyon jó nekik, hogy azt a tudást ami szakmából adódóan összegyűjtöttek, tudják alkalmazni a mindennapokban is. Ebből osztottak meg pár praktikát olvasóinkkal.

- Mi tartunk disznókat, és a disznóvágások nem is maradnak el. – kezdte Zsolt.

- Ha megpróbálnánk kiszámolni hogy jövünk ki jobban, egész egyszerűen belekeveredünk a számokba, így ezzel már nem is próbálkozunk. Hogy megéri e disznót tartani, az etetni valóval, amik szintén felmentek, úgy, hogy működtetjük a mélyhűtőket is? Ezt nincs ember a talpán aki kimatekozza az egyre változó árak mellett. De az biztos, hogy sok minden inkább megéri itthon. Mi nem szoktuk az akciós újságokat bújni, ha elmentünk vásárolni, fogtuk, és megvettük, ami kellett. Viszont már nagyon is megéri nézni őket, és akár 2-3 üzletből összeszedni ami kell. A hétvégén pont voltunk, és egészen elképesztő árkülönbségek voltak. Az Intersparban a mangalica zsír fél kilós kiszerelésben 1600 forint volt, ami egy elképesztő összeg érte. Más márka, de ugyan az a kiszerelés a Tesco polcain 900 forint volt. Ez még talán itthoni keretek között is olcsóbbra jön ki.

Nyilvánvalóan nem éri meg egy – egy termék miatt az üzleteket órákon keresztül járni, de, ha már nagy bevásárlásra megy az ember, akkor igen.

Piroska, a felesége pedig arról beszélt nekünk, hogy lehet a konyhában túlélő ételeket gyártani, és mik azok a Joli Jokerek, amik hó végén is bevethetőek…

- Nem szeretek erről beszélni, mert ez mindig kicsit a szegénységet jellemzi. De sajnos sokaknál lassan már nem lesz más megoldás mint átgondolni azt is, hogy mit főzzünk. Kevesen tudják, de a háború után még szakácskönyv is készült az embereknek segítségnek, hogy ínséges időkre– főleg a húst mivel tudják helyettesíteni. Lehet kellene egy ilyen modern verzió...

Mivel menzás konyhára főztem, így azért láttam ezt azt…biztosan jó megoldás a kezdetekhez, ha valaki listát készít, és előre eldönti mit főz, nem eszetlenül megy a boltba vásárolni. Egy kicsit szemellenzőt kell felvenni, és nem mindent megnézegetni, csak azt megvásárolni, ami tényleg kell.

Ami mindig jól jön otthon az a krumpli, tészta, és a rizs alapanyagok. Ezekből olcsó, és nagyon sok fajta étel kijön. Persze a puritán ételek mint mondjuk a jó kis rakott krumpli a tejföl miatt már egy 4- 5 tagú családnak már – már luxus, de aki nem röstelli tud készíteni házi tejfölt is.

Paprikás krumpli nagy mentő, ahogy a krumplis tészta is, ettől olcsóbb már csak a grízes tészta, ez főleg a gyerekek kedvence. Felnőtt, dolgozó embereknek inkább csak desszert, mert a tészta ételek nem annyira laktatóak… De a főzelékek egy kis feltéttel, egy kiflivel talán a legolcsóbb komplett menü. A rizs is nagyon jól variálható, akár egy rizses hús, vagy egy desszert jellegű rizsfelfújt formájában. És ugyan a „paraszt” konyhában nem szokványos, de a rizottó, nálunk nagy sláger lett. Azt is sokféle formában el lehet készíteni, és igazán laktató.

Én úgy gondolom érdemes kitanulni a kelttészták művészetét is. Nem mindegy, hogy pár 10 frontból megvan / darab, vagy már 100 forinton felül kell fizetnünk érte. Sokat kell manapság ételre költeni, de én úgy gondolom, hogy némi átgondolással, odafigyeléssel, egy változatos, mindenki számára megfelelő, és viszonylag elfogadható árú menüt ki lehet hozni a mindennapokban. De tényleg időt kell rá szánni. – adott tippet Piroska olvasóink számára.

Önnek milyen tuti konyhatipp van a tarsolyában? Ossza meg velünk, hogy ezzel is segítsük egymást!

kép: pixabay