2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 5o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Közel tízmillió forint értékű fát lopott a volt erdész

frisshirek.hu, 2022. szeptember 27. - 16:20
Közel tízmillió forint értékű fát lopott a volt erdész
A Debreceni Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a fákat jogellenesen kivágó erdésszel szemben.

A férfi egy Debrecen környéki erdészetnél közel húsz évig, 2001 évtől 2020 áprilisáig dolgozott erdészként, 2004 májusától vezető beosztásban. 2019 november és 2020 április között több nyíracsádi erdőrészletből vágatott ki ismeretlen személyekkel akác, kocsányos tölgy és magaskőris fákat, melyeket ismeretlen társaival nem azonosított helyekre szállíttatott. Az ellopott famennyiség értéke közel 10 millió forint volt.

Az erdész 2017 áprilisában a munkavégzéséhez kapott egy benzinmotoros láncfűrészt. A férfi a szerszámot ellopta, majd amikor a munkaviszonya megszűnt, cselekményének leplezése céljából egy ugyanolyan gyártmányú, de működésképtelen benzinmotoros fűrészt adott át a munkáltatója képviselőjének.

A Debreceni Rendőrkapitányság nyomozói megállapították, hogy a vádlott a falopással 9,8 millió forint, míg a láncfűrész megtartásával 120.000 forint kárt okozott, amely nem térült meg. A sértett erdészet a nyomozás során kérte kárának megtérítését.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben társtettesként, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntette és kisebb értékre elkövetett sikkasztás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában a járási ügyészség börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, valamint azt indítványozta, hogy a járásbíróság az okozott kár erejéig adjon helyt a sértett kártérítési igényének - írja az ügyészség.

fotó: illusztráció/pixabay