2022.12.03., szombat - Ferenc, Olívia
Győr: 5o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Kovács Béla az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul

frisshirek.hu, 2022. szeptember 27. - 21:00
Kovács Béla az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul
A kémkedésért elítélt volt jobbikos politikus nem jelent meg a Kúria előtt, az ügyvédje sem tudta elmondani, most hol van.

Nagy megdöbbenéssel fogadtam ezt az ítéletet – mondta Kovács Béla volt jobbikos EP-képviselő ügyvédje, Bólyai János az RTL Híradónak. Riporteri kérdésre elmondta, hogy az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. A híreszteléseket sem erősítette meg, hogy ügyfele, Kovács Béla Moszkvában élne, és arról sincs tudomása, hogy az helyi Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanítana - pár hete találkoztak, akkor ez nem került szóba - szemlézte a híradót a hvg.hu

Ahogy azt a frisshirek.hu is megírta, öt év fegyházra ítélte harmadfokon a Kúria a KGBélaként is ismert Kovács Béla volt Jobbikos EP-képviselőt – írja a Magyar Nemzet. Kovácsot kémkedésért, költségvetési csalásért és magánokirat hamisításért marasztalta el a törvényszék.

Kovácsot továbbá a Kúria tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. A volt politikus jelenleg Moszkvában él és az ottani Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében tanít. Korábban a tárgyalásáról azt nyilatkozta, hogy szeretne jelen lenni és tisztázni magát a vádak alól, ám jelenlegi munkahelyéről nem biztos, hogy elengedik.

Végül Kovács távollétében született meg az ítélet, aki ezzel jobban is járt, hiszen ha jelen van, akkor rögvest le is tartóztatták volna. Az ítélet szerint legkorábban büntetése letöltésének kétharmada után szabadulhatna, már ha bevonulna a fegyházba, de a portál szerint várhatóan nemzetközi körözést kell kiadni ellene, persze kérdéses, hogy ez mennyit ér Moszkvában.

AZ ÜGYBEN A VÉGSŐ DÖNTÉST MEGHOZÓ MAGYAR POLITIKAI VEZETÉSNEK AZONBAN FONTOSABB VOLT KOVÁCS KÉMÜGYÉT A KÖZELGŐ VÁLASZTÁSOK ELŐTT KAMPÁNYTÉMAKÉNT FELHASZNÁLNI, MINT ENGEDNI, HOGY A NYOMOZÁST A SZOLGÁLATOK ALAPOSAN VÉGIGVIGYÉK.

Az első fokon lefolytatott eljárás nem talált bizonyítékot a volt jobbikos képviselő kémtevékenységére, így ezen vád alól felmentette. A másodfokon eljáró törvényszék viszont már szigorúbb ítéletet hozott, ez már elmarasztalta Kovácsot kémkedés előkészítésében a költségvetési csalás és a magánokirat-hamisítás mellett, viszont továbbra is csak felfüggesztett börtönbüntetéssel szankcionálta.

Az ügy végére a harmadfokon ítélkező Kúria tett pontot a maga letöltendő szabadságvesztésre szóló döntésével.