2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

K-Monitor: A felálló újabb intézmény nem csodafegyver a korrupció ellen

frisshirek.hu, 2022. szeptember 25. - 15:00
K-Monitor: A felálló újabb intézmény nem csodafegyver a korrupció ellen
Az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a kormány által a héten benyújtott törvényjavaslatok révén november közepére létrejöhet az uniós pénzek felett őrködő Integritás Hatóság és a civileket is magában foglaló Korrupcióellenes Munkacsoport. Ám míg a hatóság feladata, hogy az uniós pénzek védelmébe érdekében az állami szervek körmére nézzen, és akár bírósághoz forduljon, az évi kétszer ülésező, döntési hatáskörök nélküli Munkacsoport legfeljebb a nyilvánosság erejével léphet fel – állapítja meg a K-Monitor korrupcióellenes szervezet gyorselemzése.

Elemzésük szerint ezek a törvényjavaslatok most is társadalmi egyeztetés nélkül kerültek benyújtásra. Az eljárás így szembe megy a jogalkotásra vonatkozó hatályos szabályokkal, valamint az Európai Bizottságnak tett ígéretekkel. 

Mindezek a tényleges jogi fellépést biztosító új eszközök csak az uniós források felhasználása esetén alkalmazhatók, a hazai forrásokkal való visszaélések az eddigi rendszer keretein belül folyhatnak tovább.

Megállapították, ugyan a kormány továbbra is elzárkózik az Európai Ügyészséghez csatlakozástól, úgy tűnik, hogy mégis tett egy apró lépést az uniós hatáskörök erősítése felé. A törvényjavaslat szerint ugyanis a

hatóság köteles bejelenteni – többek között – az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF), illetve az Európai Ügyészségnek, ha csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy bármely más jogsértés vagy szabálytalanság gyanúját észleli.

A K-Monitor szerint egyelőre megjósolhatatlan, hogy sikerül-e a kapkodva lebonyolított pályázatokkal szakmailag autonóm, politikailag független és feddhetetlen emberekkel feltölteni az új intézményeket, köztük olyanokkal, akik az Unióval szemben a magyar nyilvánosság felé is meg tudják jeleníteni a korrupcióellenes küzdelmet.

A felálló újabb intézmény nem csodafegyver a korrupció ellen

- írták.

Az információszabadság változtatásait jónak találják, hogy felszámolják a veszélyhelyzeti szabályokat, valamint megszüntetik az adatigénylés munkateherrel kapcsolatos költségeinek az adatigénylőre terhelését.

Emlékeztettek: általános gyakorlattá vált, hogy a 15 napos válaszadási határidő megtartása helyett 90 nap után kapunk először érdemi választ.

Azt viszont hiányolták, hogy azzal nem foglalkozott a törvény, hogy ahol már kiépültek a rendszerszintű korrupciós struktúrák, azzal a jövőben sem lehet mit kezdeni. A héten benyújtott egyik törvénymódosítás álláspontjuk szerint nem oldja meg a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok (KEKVA-k) kuratóriumában helyet foglaló politikusok összeférhetetlenségét. A törvényjavaslat szerint kormánytagok, országgyűlési képviselők változatlanul, örök életükre kuratóriumi tagok maradhatnak, ezzel pedig milliárdos nagyságrendű korábbi állami vagyon felett rendelkezhetnek, miközben közfunkciójukból adódóan döntenek ezen alapítványok támogatásáról, lehetőségeiről - foglalta össze az elemzést a hang.hu.

Az Európai Bizottsággal való megegyezés és a magyar kormány vállalásainak megvalósítása érdekében a mai napon benyújtottam a második törvénycsomagot is a parlamentnek. Azért dolgozunk, hogy a magyar emberek hozzájussanak az őket megillető forrásokhoz - írta Varga Judit Facebook-bejegyzésen. Hogy ezek a törvénycsomagok elegek lesznek az EU-nak, novemberben kiderül.