2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Vajon mennyire keresik a napelemet a Bács-Kiskun megyeiek?

frisshirek.hu, 2022. szeptember 23. - 15:53
Vajon mennyire keresik a napelemet a Bács-Kiskun megyeiek?
Az energiaválság bejelentése óta a lakosság egyre inkább keresi az költséghatékony fűtési módszereket, emiatt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a napelemek iránt is. Utánajártunk, hogy Bács-Kiskun megyében mi a helyzet napelemek terén, valamint annak is, aki ilyen beruházásban gondolkodik, mennyivel érhet többet az ingatlanja.

Megkeresésünkre Házi Ádám, a napelemekkel foglalkozó Wagner Solar Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója válaszolt. Tapasztalataik alapján az elmúlt években folyamatosan emelkedő tendenciát mutat a napelemes rendszerek iránti kereslet. Ehhez nagyban hozzájárultak az utóbbi időben elérhetővé vált állami támogatások.

A júliusban kihirdetett rezsicsökkenés eltörlése viszont cunamiként csapott le minden cégre, aki napelemes rendszerekkel foglalkozik, köztük rájuk is, mert tíz-tizenötszőrösére nőtt a megkeresések száma a bejelentést követően. Ez a kiugró tendencia 1 hónap alatt lecsengett, de még mindig tartja magát egy magasabb érdeklődési szint, mint ami a bejelentést megelőzően volt tapasztalható.

Arra számítanak, hogy egy újabb hullámot generál majd az, ahogy kézhez kapja a lakosság az első villany- és gázszámlát.

A bejelentést követően több hetes válaszadási idő alakult ki, de jelenleg már jobb a helyzet, 2-3 munkanapon belül tudnak árajánlatot adni érdeklődőiknek. A cég a most szerződő ügyfeleinek az idei évre már nem tudja vállalni a napelemek telepítését. Jövő tavaszra ütemezik jelenleg ezeket a munkákat. Nem csak a kapacitások korlátozottak, de az áramszolgáltatói ügyintézés is hosszabb lett az utóbbi időben, és sajnos a gyártók se szállítanak a tervek szerint, így áruellátási problémák adódnak. Ez főleg az invertereket érinti, és nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában hiány van, hiszen a kereslet nem csak nálunk nőtt.

A napelemek megtérülési ideje nagyban függ attól, hogy mekkora napelemes rendszerről beszélünk. Minél nagyobb, annál gyorsabban térül meg, hiszen alacsonyabb a fajlagos költség. Ráadásul jelenleg a megtérülési idő a fogyasztás föggvénye, mert minél több az éves 2523 kWh támogatott energia mennyiség feletti fogyasztásunk, annál rövidebb lesz a megtérülési idő.

Illetve itt azt is figyelembe kell venni, hogy igénybe vesz-e az ügyfél valamilyen állami támogatást. Önerős beruházásként a jelenlegi energia árakból kiindulva nagyjából 8 év alatt térül meg egy kb. 10 kW-os napelemes rendszer. Aki igénybe vette az 50%-os állami támogatást, annak 4 évre csökkent ugyan ez az idő.  

Napelemes rendszert gyakorlatilag bárki telepíthet, aki rendelkezik villanyórával és saját tulajdonú önálló ingatlannal, függetlenül attól, hogy magánszemély vagy vállalkozás. A beruházás feltétele, hogy legyen egy megfelelő méretű tetőfelület, ami statikailag rendben van, és elbírja a terhelést. A jó tájolás és dőlésszög plusz pont, de a mai technológiákkal már ez is áthidalható, ha ezek a feltételek nem tökéletesek. Megfelelő tető hiányában szóba jöhet egy szabad földterület is, bár a földre telepíthető napelemes rendszerek bekerülési költsége magasabb. Palatetőre a legtöbb cég nem vállalja a telepítést, a Wagner Solar Hungária Kft sem javasolja. Más tetőtípusokokkal viszont nincsen gond.

Fontos még, hogy megfelelő legyen a villamoshálózat. Felmérő kollégáik mindig ellenőrzik, hogy szükség van-e a villanyóra szabványosítására.

Ez extra költséggel jár az ügyfél számára. A napelemes rendszert telepítés előtt engedélyeztetni szükséges az áramszolgáltatónál, vannak esetek, hogy a hálózat túlterheltsége miatt egy-egy kérelmet visszadob a szolgáltató, így a kivitelezéssel az áramszolgáltató válaszát minden esetben meg kell várni.

Illetve még egy feltétel, hogy meglegyen a beruházáshoz szükséges anyagi keret. A jelenlegi világgazdasági helyzetben azt látják, hogy a cégek is sokkal inkább nyitnak a technológia irányába. Támogatás nélkül is belevágnak a beruházásba, hiszen sok esetben néhány év alatt megtérül a rendszer a mai villamosenergia árak mellett.

Az ingatlanok értéknövekedésével kapcsolatban úgy gondolják, hogy a befektetetett összeg többszörösével emelkedik egy ingatlan értéke, hiszen az egyszeri beruházásnak köszönhetően 30-40 éven át jó esetben nem lesz villanyszámlája az ügyfélnek. Sajnos a jövőbeni kormányrendeleteket nem tudják befolyásolni, de jelenlegi tudásuk szerint, aki most szaldó elszámolásban van, ott is marad a jövőben is.

Ingatlan eladása esetén is plusz pontnak számít, és magasabb értéke van egy napelemmel felszerelt háznak, így veszíteni biztos nem fognak egy ilyen beruházással.

Az ingatlanok értékének növekedésével kapcsolatban felkerestük az országos hálózattal rendelkező Duna House-t, ahol Benedikt Károly PR és elemzési vezető válaszolt kérdéseinkre. Szerinte az energiaárakat érintő változások hatására kapkodni kezdtek az emberek, a napelemek iránt hirtelen megnőtt keresletet a napelemes cégek is nehezen tudják kezelni, egyre hosszabbak a várólisták, így azok a házak, amelyeken már kialakított rendszer van, rövidebb eladási idővel kelhetnek el a korszerűtlenebbeknél. Az energiahatékonyság, a jó energetikai tanúsítvány pedig egyértelműen értéknővelő tényező a jelenlegi piacon, ugyanakkor az ingatlanvásárlás során számos más szempontot is figyelembe kell venni. Az ingatlan külső, belső állapota, a lokációja és a környék infrastruktúrája, valamint az ingatlan belső elosztása mind erősen befolyásolják a vásárlói döntést, de egyre inkább előtérbe kerül az épületek energiafelhasználása is a kiválasztás során.

Azt nem lehet tudni, hogy az energiaválság milyen fokú lesz, és mennyi ideig tart, de hosszútávon mindenképpen megéri a korszerűsítés.

Egyelőre még farkasszemet néznek az eladók a vevőkkel, de egyre inkább jellemző, hogy a magas fenntartási költségű, korszerűtlenebb ingatlanok eladói belemennek a vevői alkuba, és a szükséges felújítás mértékének megfelelően engednek az irányárból. Az ingatlanok állagmegóvása érdekében az üres lakásokat, házakat is fűteni kell, így az eladók jobban járnak egy kialkudott árral kötött adásvételivel, mint egy nyakukon maradt, feleslegesnek vélt ingatlannal.

A fentiekből is jól látszik, hogy érdemes napelemekbe fektetni, és egyre inkább az alternatív energiaforrásokban gondolkodni a lakosságnak, hogy egy újabb energiaválsághelyzet esetén ne kelljen kapkodni, és a környezetünket is megóvjuk a felesleges terheléstől.

A kép illusztráció, forrása: Pexels