2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Győr: 9o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Phenjan tagadja, hogy fegyvereket szállítana Moszkvának

frisshirek.hu | 2022. szeptember 22. - 21:00
Phenjan tagadja, hogy fegyvereket szállítana Moszkvának
Észak-Korea nem szállított fegyvereket Oroszországnak az ukrajnai háború idején, és nem is tervez ilyesmit – közölte csütörtökön a phenjani állami média egy védelmi illetékesre hivatkozva. Phenjan szerint az erről szóló amerikai állítás nem más, mint amerikai kísérlet Észak-Korea lejáratására. A védelmi illetékes felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel az ilyen felelőtlen kijelentésekkel, és „fogja be a száját”.

Pár hete az amerikai hírszerzés olyan információkat hozott nyilvánosságra, amelyek szerint Moszkva Phenjantól vásárol fegyvereket, a többi között rakétákat és tüzérségi lőszereket. Ezt korábban Oroszország is „kamunak” nevezte.

A fegyverexporttal Észak-Korea és Oroszország a Phenjanra kirótt ENSZ-szankciókat is megsértené, amelyek tiltják Észak-Koreának, hogy fegyverekkel kereskedjen. Mindazonáltal Phenjan nem ismeri el a büntetőintézkedések jogszerűségét; törvénytelennek tartja őket, és úgy véli, hogy a szankciókat az „Egyesült Államok és vazallusai” ötlötték ki.

De szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy egy dolgot világossá tegyünk. Soha nem exportáltunk fegyvereket és lőszereket Oroszországba, és nem is tervezünk ilyet

– jelentette a KCNA állami hírügynökség a védelmi minisztérium főigazgató-helyettesére hivatkozva.