2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -8o - -6o
Az ország 19 megyéjében

Német kommandósok rohanták le Putyin milliárdos oligarchájának villáját

frisshirek.hu, 2022. szeptember 21. - 13:50
Német kommandósok rohanták le Putyin milliárdos oligarchájának villáját
Aliser Uszmanov üzletembert pénzmosással és adóelkerüléssel gyanúsítják. Magyarországon azért lehet ismert az egykori leggazdagabb, a börtönt is megjárt oligarcha neve, mert tavaly felmerült a neve a Dunaferr lehetséges megmentőjeként.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A vg.hu írta meg a Der Spiegel cikke alapján, hogy a német rendőrség Uszmanov bajorországi villájában nagyjából száz rendőr bevetésével tartott házkutatást, a Tegernsee tó partján. A razziát több hónapos nyomozás előzte meg, a bajor adóhatóság régóta figyelte Uszmanov ügyeit, és feltételezése szerint jelentős mennyiségű, több millió eurónyi adót nem vallott be a hatóságoknak. Az oligarchának és húgának a környéken még több háza van, ezeket is átkutatták a nyomozók.

Ha a hatóság kellő bizonyítékkal rendelkeznek, amelyek igazolhatóak, akkor Uszmanovot akár többévi börtönbüntetésre ítélhetik. Hogy ezt fizikailag meg tudják-e oldani, más kérdés, hiszen Uszmanov ugyanis február 28-án, azaz néhány nappal az Ukrajna elleni invázió megindítása után elhagyta Németországot, és magángépén Münchenből Üzbegisztánba, Taskentbe repült.

Uszmanov a világ egyik leggazdagabb embere, több orosz nagyvállalat tulajdonosa, és emellett Európa számos országában vannak, illetve voltak érdekeltségei. Többek között az Everton angol fociklubnak is ő volt a főbefektetője, akik a háború kirobbanásakor megszakították a kapcsolatot vele. 

Az oligarcha vagyonát 17,8 milliárd dollárra becsülik, nézett utána a Bloomberg Billionaires Index. Még 2012-2019 között ő volt Oroszország leggazdagabb embere.

Uszmanov nevét Dunaújvárosban is megismerhették, hiszen az orosz Matalloinvesten keresztül tárgyalásokat folytatott az orosz állami fejlesztési bankkal, a Vnyesekonombankkal a Dunaferr megvásárlásáról és az azt üzemeltető társaság átvételéről. Az orosz-ukrán tulajdonosok között kirobbant vita és a háború végül megakadályozta az üzletet - emlékeztetett a napi.hu.

Fotó: twitter