2024.04.18., csütörtök - Andrea, Ilma
Győr: 11o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Győrszentiván: a kérdések felére sem kaptak választ

frisshirek.hu | 2022. szeptember 21. - 14:55
Győrszentiván: a kérdések felére  sem kaptak választ
Dézsi, aki a legtöbb választ tudta volna adni, nem (mert) jelent meg.

Győrszentiván 5585 lakosa fejezte ki tiltakozását néhány hete a győri Ipari Park bővítése ellen, ahova jelentős mértékben zavaró hatású ipari övezet jöhet létre, amely alkalmas különösen veszélyes, tűz-, robbanás-, és fertőzésveszélyes, bűzös vagy nagy zajjal járó tevékenységet végző gyárak befogadására is. A városvezetés még mindig tagad, mellébeszél, vagy egész egyszerűen el sem megy…

Lezajlott a második lakossági fórum is Győrszentivánon, ahol a téma még mindig az Ipari Park bővítésének témája volt. Az elsőt augusztus 5- én szervezték, amin kicsit sem kaptak megnyugtató válaszokat a helyiek. Akkor Dézsi Csaba András Győr polgármestere szabadságára hivatkozva nem jelent meg, most egyéb elfoglaltságok miatt volt üres a széke.

Az emberek tarthatatlannak tartják többek között a polgármester, az önkormányzat, és a Kormányhivatal kommunikációját is az ügyben, ám ez most sem változott. Mert akik megjelentek a városvezetés részéről a fórumon válaszokat adni, végül azt mondták, hogy nem ők a kompetensek az ügyben.

Csakhogy a kompetensek nem jelentek meg....

A győriek attól félnek, hogy esetlegesen akkumulátorgyárat építenének Győrszentiván közvetlen közelében. De ezt a városvezetés a mai napig nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy akkumulátorgyárról egyáltalán tárgyalnának. Minden infó szerint különösen veszélyes és zavaró ipari részt vinnének az Ipari Park bővített helyére, de az önkormányzatnál ezt is tagadják, és azt állítják nem is tudják, mi épülne ott, holott a 10 milliárd forintot megkapták rá. Ami először „ajándék” volt a fejlesztésre, majd hitel lett a kormánytól, amit vissza kell fizetni, bár az egyre jobban eladósodott Győrnek ki tudja mikor lesz erre lehetősége.

Már az első lakossági fórumon is szólalt fel orvos, - ahogy most is, aki elmondta: nagyobb a daganatos megbetegedések száma, és az asztmás gyerekek is többen vannak az Ipari Park közelében. Az ott lakók természetesen féltik a maguk, és családjuk egészségét, ráadásul a termőföldeket sem szívesen adnák, pedig volt akit már megkerestek, hogy adja el.

A 41 kérdésből a jelen lévők végül 16- ra kaptak választ, ám ezek mindegyikét nem érzik érdemben megfelelőnek. Érdekes, hogy Dézsi, politikai heccelésnek, felfújt ügynek titulálta korábban az egész ügyet, és talán arra is emlékezhetnek olvasóink, amikor megkérdezték tőle: ő szeretné e, ha a háza közelében veszélyes üzem épülne? Válasz helyett, csak költői kérdés érkezett részéről: akit eddig nem zavart az Ipari Park közelsége, azt most miért? Hiszen Győr ipari város....

Márpedig láthatóan nagyon is zavarja az itt élőket, és komoly összefogásba kezdtek, és bizony van, amiben nyertek is: elviekben két ponton fognak légszennyezettséget mérni a térségben.

Emellett egy légszennyezettség-mérő állomást is szeretnének felhúzni, ám a polgármester korábban elmondta, hogy ez nem olyan egyszerű, hiszen 160 millió forintba kerül, és csak most tudtak hozzá forrást szerezni. A projektre természetesen – és nem meglepő módon, közbeszerzést kell kiírni.

A helyiek alapvetően ennek örültek, ám jelezték: ettől függetlenül, ők is mérni fognak, ugyanis nagyon alaposan körül jártak már a témát, amit a lakossági fórumon bizonyítottak is.

Fotó: Szeniváni Öko Szeglet