2023.02.06., hétfő - Dóra, Dorottya
Győr: -8o - -6o
Az ország 19 megyéjében

Nagy a baj, leállt az acélgyártás a Dunaferrben

frisshirek.hu, 2022. szeptember 18. - 14:39
Nagy a baj, leállt az acélgyártás a Dunaferrben
Tarthatatlanná vált a Dunaferr helyzete, az egyik nagyolvasztó hetekkel ezelőtti leállítása után pénteken a cég arra kényszerült, hogy leállítsa a másik nagyolvasztóját is. A leállás közvetlen oka, hogy a koksz beszállítását évtizedek óta végző Donau Brennstoffkontor GmbH (DBK) váratlanul megtagadta a szállítást.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A kokszhiány miatt bekövetkezett leállás azt jelenti, hogy jelenleg nincs lehetőség nyersvas- és acélgyártásra a Dunaferrnél – derül ki a cég közleményéből, melyet a 24.hu tett közzé. A társaság szerint a túlélésére az egyetlen esély, hogy a termelést fent tudja tartani, és rövid távon újra tudja indítani a nagyolvasztóit, mert a hosszabb leállás – az újraindulás műszaki kockázatai és költségei miatt – ellehetetlenítené a működését.
Az egyetlen megoldás az lehet, ha a szükséges mennyiségű és minőségű koksz beszállítását újra, legkésőbb egy héten belül megindítja a DBK, tették hozzá, megjegyezve, hogy közép- és hosszabb távon pedig a túlélés egyetlen lehetőségét az állami beavatkozás jelentheti.

A közelemény szerint az orosz-ukrán háború, az Európára rászakadó energiaválság, valamint logisztikai nehézségek mára a Dunaferrt olyan helyzetbe sodorták, amivel a társaság egyedül képtelen megbirkózni. A kiutat a Dunaferr számára is a kormányzati intézkedések lehető leggyorsabb bevezetése jelentheti.

Fotó: wikipédia