2022.09.30., péntek - Jeromos
Győr: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Megúszták a hódok!

frisshirek.hu, 2022. szeptember 15. - 15:25
Megúszták a hódok!
Mégsem lőhetőek a hódok, bár ennek szükségességét senki nem cáfolja...

Lapunk is beszámolt arról, hogy a hódok lőhetőek lettek a megyében, ugyanis nagyon el vannak szaporodva, és rengeteg kárt csinálnak. Mivel az élő helyük többnyire vízi közeg, így még a vízi közlekedést is zavarják. 3-4 ezer egyedre tehető a számuk, ami miatt az erdőgazdálkodásban is rengeteg kárt csinálnak.

Már meg is volt, hogy október 1. és március 31. között lehet gyéríteni őket. Igaz, semmi erre vonatkozó információ nem volt tisztázott. Nagyvad, kisvad, esetleg kártevő csoportba sorolandó, éjjel vagy nappal lehet vadászni rá, esetleg vízben is lehet-e pusztítani - ezekre a kérdésekre a válaszokat nem lehetett tudni. Az azonban biztos volt, hogy a vadászok rendkívül örültek annak a hírnek, hogy végre nyakon csíphetik őket.

Ám a megyei kormányhivatal megkereste a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt-t, hogy szeretné szabályozni a hódok létszámát, erre azonban nem kaptak engedélyt. Az indoklás kicsit furcsa, mert nem magával a szükségeséggel nem értettek egyet, hanem azt emelték ki, hogy a társaság az elmúlt három évben természetvédelmi bírságot kapott - írta meg az indoklást a nalunk.ujszo.com.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a hódok imáit valaki meghallgatta, és ha ezentúl rendesen viselkednek, még talán megússzák ép bőrrel. Most mindenesetre kaptak egy kis haladékot a bizonyításra.

A kép forrása: unsplash.com