2024.02.26., hétfő - Edina
Győr: 14o - 16o
Az ország 19 megyéjében

Mivel enyhítik a megyében a rezsi költségeket? Mutatjuk!

frisshirek.hu | 2022. szeptember 14. - 08:09
Mivel enyhítik a megyében a rezsi költségeket? Mutatjuk!
Úgy tűnik az emberek egy egészen másfajta életre kezdenek berendezkedni. Ami önmagában nem is lenne baj, ám ebben a feszített tempóban, bírni fogjuk?

Sok embernek problémát jelentenek a megemelkedett rezsi költségek. A számlák szépen sorban érkeznek is… Erről kérdeztük a megyében élő embereket, és általánosságban elmondható, hogy lakhelytől függetlenül, legyen az falu, vagy város, nagyon megfontoltak kezdenek lenni az emberek.

Egy rábaközi faluban élő férfi arról számolt be, hogy a fél havi villanyszámlája kilencezer forint lett.

- Egész hónapra szoktunk 12 ezret fizetni, most már fél havi kilenc…. Biztosan rádobott egy lapáttal, hogy az unokáink itt voltak 3 hetet. Egyel több tévé ment, számítógép sokat volt bekapcsolva, nyilván a villany is több helyen égett esténként. Kíváncsi leszek, hogy „normálisan” mennyi lesz majd. Igaz, van még egy mélyhűtőnk, amit ki fogunk iktatni, de még van benne hús, egyéb mélyhűtött dolgok, azokat nyilván kidobni nem akarjuk…


Egy Győr – kertvárosban élő hölgy is nyilatkozott nekünk. Két kisgyerek mellett próbálnak spórolni.

- Az igazság az, hogy mi most viszonylag könnyű helyzetben vagyunk a többi emberhez képest. Még évekkel ezelőtt, amikor lehetőségünk volt rá rakattunk napelemet, van klímánk is. Így ez a része mondhatni megoldott. De ettől függetlenül engem a bolti árak nagyon elkezdtek zavarni. Egy tepertős pogácsa 107 forint lett a Pennyben? Egy kakaós csiga 180? Egy sima császárzsemle, ami másnap már ehetetlen 50 forint fölé ment? A gyerekek szeretik a péksütiket, nem mondom, hogy nem tudnánk nekik megvenni, de őszintén szólva itt már elvi kérdések vannak.

Így fogtuk magunkat vettünk első körben egy kenyérsütőt. Reggelre friss kenyér várja a családot. Én tudok főzni, sütni, bár igaz, kelttésztát még soha nem csináltam, egész egyszerűen nem volt rá szükség. De most beszereztem egy kifejezetten péksütis szakácskönyvet. Persze munka, gyerekek mellett egyszerűbb lenne a boltban megvenni ezeket, de komolyan mondom, már eljutottam arra a pontra, hogy inkább megsütöm. Egész egyszerűen már a tragikomédia szintjére kezd elmenni, hogy szinte hétről, hétre drágább a péksütemény, tej. A férjem faluról származik, már azon gondolkodunk, bérelünk valami kis istállós udvart egy nyugdíjastól, akiknek szintén jól jönne a pénz, és tartunk tyúkokat, tehenet, de még talán disznót is…Úgy látom, erre kell berendezkedni.

Egy nagyobb községben élő család is nyilatkozott nekünk, ők is „élet átalakításra” készülnek, ahogy fogalmaztak, sőt…már el is kezdték!

- Igaz, mindig is falun éltünk, de „csak” dolgoztunk. A gazdálkodás, veteményes elmaradt. Kényelmesen éltünk, nos, ennek most vége, jön a plusz műszak munka után. Idén már kísérletezgettünk paradicsommal, paprikával, gyümölcsökkel. Falusi emberek lévén azért tudjuk a dolgunkat, de jövőre már másképp lesz. Már megbeszéltük melyik lesz a kiskert, beszereztünk egy gépet, amivel tudunk befőzni. Így visszalépünk az időben, nagyanyáink korába, és készülnek majd a befőttek, lekvárok, lecsó. Őszintén? Mi ezt nem akartuk…Így is sokat dolgozunk, fenének sem hiányzott ez, de amikor röpködnek az ezrek a kasszánál, amikor a gyümölcs, zöldség is luxus kezd lenni, arra már mi is azt mondjuk, állj! Disznót is vettünk, van olyan ismerősünk, aki segít majd feldolgozni, bár az etetni való ára is drágább, és az is lesz, lehet nem jövünk ki jobban vele, de legalább tudjuk mit eszünk. Rossz minőségű ételért is fizessünk sokat? Nah azt már nem! Szeretném megtanulni a sajt, és túró készítés csínyát is, aztán majd meglátjuk mit tudunk kihozni az élet átalakításunkból.

Úgy tűnik, az emberek nagyon elkezdtek berendezkedni az önellátó életmódra, ami nem is lenne akkora baj, ha nem egy gyorsított tempóban élnénk az életünket, hiszen a munkahelyeken is jellemzően sokat kell dolgozni, túlórázni, hétvégézni. Kérdés, hogy állatok, kiskertek gondozása mellett, mennyi idő jut egymásra, a családra, és pihenésre? Megőrizhető az egészség ilyen túlfeszített tempóban?

Fotó: pixabay