2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Orosz önkormányzati képviselők Vlagyimir Putyin lemondását követelik

frisshirek.hu, 2022. szeptember 13. - 08:30
Orosz önkormányzati képviselők Vlagyimir Putyin lemondását követelik
Tizenkilenc moszkvai és szentpétervári önkormányzati képviselő nyílt levélben követelte tegnap az orosz elnök lemondását.

Mindennek a hétvégi oroszországi helyi és regionális választások eredményének meghamísításáról szóló vádak, illetve az északkelet-ukrajnai ukrán ellentámadás átütő sikere adnak nyomatékot.

Az önkormányzati képviselők bátor kiállásukkal büntetőjogi felelősségre vonásukat kockáztatják. Röviddel az ukrajnai invázió kezdete után ugyanis az orosz törvényhozás jogszabályt fogadott el, amely törvényen kívül helyezi azokat, akik a hivatalos állásponttól eltérő, háborúellenes véleményt fogalmaznak meg.

„Putyin elnök cselekedetei károsak Oroszország jövőjére, az orosz állampolgárokra nézve. Ezért követeljük, hogy Vlagyimir Putyin mondjon le az Oroszországi Föderáció elnöki posztjáról” – áll a közleményben, amelyet Kszenija Torsztrem, a szentpétervári Szemjonovszkij kerület képviselője tett közzé Twitteren.

Torsztem arról is beszámolt, hogy további 84 személy csatlakozott azóta a petícióhoz, az aláírások ellenőrzése folyamatban van.

Mindeközben a Golosz civil szervezet a hétvégi helyhatósági választások kapcsán tapasztalt számos visszaélésre hívta fel a figyelmet. Megfélemlítésre, szavazatvásárlásokra derítettek fényt a Kreml-párti jelöltek elsöprő győzelmével végződő választások során.

Közben az északkelet-ukrajnai frontvonalon a múlt heti ukrán offenzíva 3 ezer négyzetkilométernyi területnyereséggel zárult, az orosz csapatok a harkivi régió fejveszett elhagyására kényszerültek, nagy mennyiségű hadfelszerelést hátrahagyva.

A mostani képviselői indítvány előzménye múlt péntekre datálódik, amikor Dmitrij Paljuga, a szentpétervári szmolninszkojei kerület képviselője arra szólította fel az Állami Dumát, az orosz parlament alsóházát, hogy vonja felelősségre Putyin elnököt hazaárulás vádjával az Ukrajna ellen elrendelt invázió miatt.

Paljugint kihallgatta a rendőrség az eset kapcsán. Azt vizsgálták, cselekedete hozzájárulhatott-e az oroz hadsereg diszkreditálásához. Végül azonban szabadon bocsájtották – írja a The Moscow Times.

Fotó: Wikipedia