2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Késnek a támogatások, sokan ráfázhatnak a napelemes pályázattal

frisshirek.hu, 2022. szeptember 13. - 09:00
Késnek a támogatások, sokan ráfázhatnak a napelemes pályázattal
Hiába a kedvező elbírálás, az állam egyelőre nem fizet a napelempályázaton nyertes lakossági igénylőknek. Ahogy telik az idő, úgy emelkednek a költségek, és ezt a többletet nem fedezi a támogatás, a pályázoknak kell állniuk a cechet. Ráadásul ezen a télen aligha számolhatnak alacsonyabb rezsiszámlákkal.

Félévnyi csúszás után sem jutottak hozzá a támogatási összegekhez az uniós forrásból finanszírozandó lakossági napelemes pályázat igénylői. A beszámolók szerint sok kivitelező kihátrál a projektek mögül, miközben hónapról hónapra nőnek a költségek. Erre a többletre azonban a támogatás nem nyújt fedezetet, a cechet a pályázóknak kell állniuk – írja a 24.hu.

A 168 Óra által szemlézett cikk emlékeztetett, hogy összesen 201 milliárd forintnyi keretösszeggel tavaly december 6-án startolt el a Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva elnevezésű pályázat. A kiírás az átlagjövedelem alatt kereső háztartások számára kínál 100 százalékos, vissza nem térítendő támogatást energiafogyasztásuk csökkentése érdekében.

A hozzájárulás maximális mértéke napelemrendszerek esetén bruttó 2,9 millió, komplex, fűtés-korszerűsítéssel egybekötött napelemprojekteknél pedig 11,3 millió forint.

Március végéig ugyan a pályázók többségét értesítették, hogy jogosultak a támogatásra, a támogatói okiratokat azonban csak augusztusban kezdte megküldeni a lebonyolító szerv, az ÉMI Nonprofit Kft., vagyis a kiíró mintegy féléves késedelembe került, ezt azonban sem a hatóságnál, sem a minisztériumnál nem indokolták.

Augusztusban viszont az addigi feldolgozáshoz képest nagy lendülettel kezdtek érkezni a papírok, a 24.hu által megkeresett, napelemes rendszerekkel foglalkozó cég mintegy 300 ügyfelének a fele megkapta a támogatói okiratát szeptember elejéig.

Minisztériumi adatok szerint szeptember 7-éig a 43 ezer kérelmező közül 21 800 pályázó rendelkezik támogatói okirattal. Az ÉMI ügyfélszolgálatán viszont korábban azt ígérték, hogy augusztus 31-éig mindenkinek elbírálják a pályázatát, valamint kiküldik az okiratokat egy „kisokosnak” nevezett útmutatóval együtt, mely a kivitelezéshez nélkülözhetetlen lehet. Ezt az ígéretet nem sikerült teljesíteni, és a határidőt kitolták október 31-ig.

– Itt van az energiaválság, ráadásul felemelték az árakat, mindenki várja a csodát, főleg a rászorulók, és közben a pénz sehol, a vállalkozók meg továbbállnak – méltatlankodott a pályázó a késlekedés okozta bajok miatt a 24.hu-nak.

Aki megkapta a papírokat, az sem jut automatikusan a támogatáshoz: a pályázatokat ugyanis szállítói előfinanszírozással bonyolítják le, vagyis a kivitelezők fizetik előre a költségeket amellett, hogy 40 százalék előleg lehívására jogosultak projektenként. A teljes támogatási összeget csak akkor kaphatják meg, ha elkészültek a munkával.

Az okiratok beérkezése után kell – elvileg – igényelni a szállítói előleget, ezzel együtt megindítani az engedélyeztetéseket és a dokumentációs előkészítést. A lapnak arról beszélt Kujáni Péter, a napelemes rendszerekkel foglalkozó Energiatakarék SLR Kft. értékesítési igazgatója, hogy tapasztalatai szerint mindez durván 2–3 hónapot vesz igénybe, csak ezt követően indulhat meg a napelemek telepítése.

Elmondta azt is, hogy eddig cégüknél még nem kezdődött meg az előlegek igénylése.

Ám, ha valami szerencse folytán elkezdenék mostanában utalni az előlegeket, az elbírált projekteknél a telepítések akkor is csak a jövő év első negyedévében kezdődhetnek.

Vagyis ezen a télen az érintettek nem számolhatnak alacsonyabb rezsiszámlákkal – írja a 24.hu.

Illusztrációs fotó: Pixabay