Bor, szerelem, Sopron. No meg a Kékfrankos Expressz!
Taschner Tamás és családja 1803 óta foglalkozik borászattal. Ez egy igazán különleges, tradicionális tevékenység a számukra, mikre számos programot építettek. Családilag igazán jól sikerült kihasználni ezt a páratlan örökséget. Öccse vette át a szőlőbirtokot, Taschner Tamás pedig mint idegenvezető, különböző programokon keresztül mutatja be a nagyérdeműnek tevékenységüket. Ilyenek például a belvárosi séták, Folyékony Sopron elnevezéssel, ahol különböző vendéglátóhelyeket látogatnak meg. Ezek 3-4 órás kiruccanások, amiket rendszerint nagyon élveznek a résztvevők.
De ilyen jó hangulatúak a traktoros bulik is. Csak úgy, mint a szüreti mulatságok, amiket jellemzően cégek is igénybe vesznek csapatépítő jelleggel. Taschner Tamás elmondása szerint, ezekből a szüreti vetélkedők sem maradhatnak ki. Szintén 3-4 órás programok, amiken örömmel vesznek részt olyanok, akik mondjuk egy irodában ülnek nap mint nap.
És el is érkeztünk napjaink egyik kedvelt „boros” programjához, ugyanis ismét indul a Kékfrankos Expressz! Nagy öröm ez, hiszen évek óta nem volt, de most ismét van lehetőség erre a díjmentes lehetőségre, hiszen pályázaton nyertek hozzá forrást - olvasható a turizmus.com-on a programról. A túra alapja a borkóstolás, ám emellett a vendégek izgalmas helyi történeteket hallhatnak, megismerhetik a borvidéket, és ami szintén nem utolsó, egy meghatározó gasztronómiai élménnyel térhetnek haza.
Egy traktor vontatta utánfutón 20 személy tud kényelmesen utazni, és még idén, 16 alkalommal vehetnék részt a pincetúrákon. Az első szeptember 4-én volt, az utolsóra pedig október 23-án lehet felszállni.
A bortúrák során három pincészetet látogatnak meg, háromfajta bort kóstolnak, és természetesen elengedhetetlen az ehhez tartozó gasztronómiai élmény is. Sopron a különc borvidék, hiszen a szőlősgazdák a városba építették a borászatokat, és nem a szőlőhegyekbe. Így, aki „jegyet” vált a Kékfrankos Expresszre, nem kell sem külön egyeztetni a borászokkal, sem autóba ülni, ezáltal egy igazán kényelmes és kellemes programon vehetnek részt az érdeklődők.
Taschner Tamástól azt is megtudtuk, hogy a szüret augusztus közepén kezdődik az Irsai Olivérrel, szeptemberben érkezik a Chardonnay, Rosénak való szőlő szüretelése, és szépen sorjában csatlakozik a Zweigelt, a Merlot, és persze a Kékfrankos, ami Sopron leghíresebb borfajtája. Régen a szüret novemberre tolódott, ám ma már minden fajtához külön élesztő van, így némileg gyorsabban haladnak a munkálatok. Ám az évjárati különbségek a mai napig meghatározóak!
Akinek kedve támadt részt venni Taschner Tamás által vezetett Kékfrankos Expressz túrán, és nem csak finom borokat kóstolna, de város történelmébe is belátna, az ne habozzon regisztrálni!
A kép forrása: saját fotó.