2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 7o
Az ország 19 megyéjében

Hatalmas lehet a büntetés, ha nem születnek meg a csokos babák

frisshirek.hu, 2022. szeptember 07. - 09:00
Hatalmas lehet a büntetés, ha nem születnek meg a csokos babák
A jegybanki alapkamat emelése miatt a felvett tízmillió forintos támogatás majdnem hétszerese lehet a büntetés nagysága.

A lakástámogatások szerepe egyre jelentősebb, a dráguló ingatlanok és a rohamosan emelkedő hitelkamatok miatt ugyanis számos család már csak ezen kedvezmények segítségével tudja megvenni új otthonát. A 24.hu cikke szerint azonban a lehetőség kockázatot is jelent, ugyanis a feltételek megszegése esetén büntetőkamattal növelten kell visszafizetni a kapott állami támogatást.

Ha például nem születnek meg a vállalt gyerekek a meghatározott időkorláton belül, akkor a felvett hitel futamidejét féléves periódusokra bontják, a büntetőkamatot pedig a periódus kezdetén érvényes alapkamat szintjéhez igazítják. Mivel augusztus 31-étől 11,75 százalék az alapkamat, három vállalt, de meg nem született gyermek esetén a büntetőkamat ennek ötszöröse, 58,75 százalék lehet.

A lakástámogatások köre igen széles Magyarországon, ezek közül az egyik első és legfontosabb a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). A konstrukció vissza nem térítendő, állami, lakáscélú támogatást takar, melyet meglévő és vállalt gyermekek után lehet kihasználni. A kedvezmény 600 ezer és 10 millió forint között lehet, a pontos összeg függ a lakáscéltól és a gyerekek számától is.

A 24.hu azt írta, hogy a Bankmonitor szakértőinek összehasonlítása alapján a legkedvezőbb, 10 millió forint összegű piaci lakáshitel kamata 10 éves kamatperiódus esetén 7,29 százalék, 20 év alatt összesen 19,2 millió forintot kell visszafizetni a banknak. A legdrágább lakáshitelre visszafizetendő összeg viszont két évtized alatt már meghaladja a 23,8 millió forintot.

Ezzel szemben a csoktámogatás maximális 10 millió forintjára semmit sem kell törlesztenie a családnak abban az esetben, ha teljesülnek a jogszabályi előírások.

A jegybanki alapkamat ötszöröse lehet a büntetés

A támogatásért cserébe számos feltételt kell teljesíteniük az érdeklődőknek a 24.hu szerint, amelyek közül néhánynak az igénylést követően is meg kell felelni. Ezek megszegése komoly következményekkel járhat. Ilyen például az az eset, amikor vállalt gyermek után szeretné a család kihasználni a kedvezményt, de a baba nem érkezik meg határidőre.

Vállalt gyermek után csak fiatal házaspárok igényelhetnek csoktámogatást, a lehetőség csak akkor él, ha igényléskor legalább a pár egyik tagja még nem töltötte be a 40. életévét.

A vállalás teljesítésére pedig határidő van, mely függ a vállalt gyerekek számától és a támogatás összegétől is:

– egy gyerek vállalása esetén 4 év áll rendelkezésre a baba születésére,

– két gyerek vállalásakor 8 éven belül kell megszületnie a babáknak,

– az emelt, 10 millió forint összegű támogatáshoz pedig a vállalt gyerekek számától függően 10 éven belül kell megszületniük a gyerekeknek.

A 10 millió forint összegű támogatás 3 gyermek után jár (vagy meglévő három, vagy részben vagy egészben vállalt), amennyiben új építésű lakás vásárlása vagy építkezés a cél.

Ha pedig az ígért gyermekek nem születnek meg, akkor a támogatást büntetéssel növelten kell rendezni az állam felé. A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamat mértékével egyezik meg.

Az emelt, 10 millió forint összegű támogatásnál azonban a büntetőkamat is magasabb, a jegybanki alapkamat ötszöröse.

Vissza kell fizetni a támogatást az államnak, ha nem jön a vállalt gyerek

A 24.hu megjegyezte, hogy tavaly nyár elején ezekre a szabályokra még sokan legyintettek volna, sem a 0,6 százalékos alapkamat, sem annak ötszöröse nem jelentett komoly terhet. Ez utóbbi 3 százaléknak felelt meg, ami megegyezett a támogatott lakáshitel kamatszintjével.

Mára viszont a helyzet gyökeresen megváltozott, hiszen a jegybanki alapkamat mértéke már 11,75 százalék, ennek ötszöröse pedig 58,75 százalék.

Szerencsére a büntetést az elmaradás időszaka – azaz a gyermekvállalási időszak – alatt érvényes alapkamat alapján határozzák meg. Méghozzá a mutató adott félév első napján érvényes értéke alapján.

Mit jelent ez? Ha valaki 2021. július elsején igényelt csoktámogatást három vállalt gyermekre, akkor számára a késedelmi kamatot az alábbi értékek alapján határozták meg:

– 2021. július 1. – 2021. december 31.: az alapkamat 1,20 százalék volt 2021. július 1-jén, ezen érték ötszöröse, azaz évi 6 százalék a büntetés mértéke.

– 2022. január 1. – 2022. június 30.: az alapkamat 2,40 százalék volt 2022. január 1-jén, ennek ötszöröse, azaz évi 12 százalék a büntetés mértéke.

– 2022. július 1-jétől: az alapkamat 7,75 százalék volt 2022. július 1-jén, az ötszöröse, azaz évi 38,75 százalék a büntetés mértéke a mostani félév során.

A gyermekvállalási határidő a példában még nem telt le, tehát még megszülethetnek a babák. És persze a hátralévő évek során az alapkamat is változhat: emelkedhet és csökkenhet is az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően.

Hatalmas büntetést kellene fizetni az aktuális jegybanki alapkamat alapján

A 24.hu arra emlékeztetett, hogy a jegybanki alapkamat augusztus 31-étől 11,75 százalék. Ez azt jelenti, hogy a legkisebb, 600 ezer forint összegű támogatásra – tehát amennyiben egy vállalt gyermek után vették igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt – 4 év után 882 ezer forintot kell visszafizetni.

A helyzet ennél sokkal drasztikusabb, ha a maximális 10 millió forintos támogatást használta ki az igénylő. A három gyerek után, új lakás vásárlására, építésre igényelhető 10 millió forint összegű csok mellett ugyanis a büntetés mértéke a jegybanki alapkamat ötszöröse, ami ez idő szerint 58,75 százalék.

Illusztrációs fotó: Pixabay