2022.09.30., péntek - Jeromos
Győr: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

A megyében is próbálkoznak a napelem pályázattal

frisshirek.hu, 2022. szeptember 07. - 09:02
A megyében is próbálkoznak a napelem pályázattal
Sokan szeretnék kihasználni a napelemes pályázatot, azonban nem egyszerű dönteni bizonyos kérdésekben. Meg kell vizsgálni minden eshetőséget mielőtt belevágunk, nehogy a végén legyen felesleges a befektetett idő, energia, és pénz...

Sokak bánatára szeptemberről tavaszra tolták a napelem pályázat második ütemét, ám most örülhetnek az emberek, hiszen a hírek szerint még idén nyélbe üthetik az állam által kínált lehetőséget. Elviekben. Ám sikeres pályázat esetén sem kerülnének fel idén a napkollektorok, így ennek a télnek a rezsijétől már nem ment ez meg senkit…

A megyében is sokan ki akarják használni, ám sajnos lehetnek bökkenők, amik miatt bukhat a történet. Arra voltunk kíváncsiak, ki, miért, hogyan szeretne pályázni?

- Nagyon elkeseredtünk, amikor meghallottuk, hogy nem indul a pályázat, de most felcsillant a remény, ugyanis viszonylag gyors megoldást kellene találnunk - kezdte beszámolóját egy Csorna közelében élő férfi.

- Két generációs családi házban élünk, az alsó szinten hárman lakunk, a felső szintet nem is használjuk, csak, ha jönnek haza az unokák havi, két havi rendszerességgel. Két éve fogtunk bele a házfelújításba, amibe természetesen a fűtés korszerűsítése is bele tartozott. Ugyan tudtunk fűteni gázzal és fával is, de évtizedekig úgy gyújtottunk be, öregszünk mi is, és olyan nagyon kényelmes volt, hogy végre nem kell ezzel bajlódni, és munka után nem a hideg lakásba térünk haza. Erre most tessék…! Ha tudtuk volna, azt a pénzt inkább másra fordítjuk, mert még a lakás sincs befejezve. Most azonban nem is merünk semmire pluszba költeni, mert fogalmunk sincs mennyi lesz a rezsi. – osztotta meg kételyeit munkatársunkkal, majd folytatta:

- Beszéltem egy környékbeli pályázatíró céggel a napokban, állítólag nagyon gyorsan fogynak a helyek náluk. Azt mondták a kapacitásuk 200 fő, és már 150-nél tartanak, így nagy lesz a verseny, gyorsan kellene döntenünk, de egyelőre technikai problémákba botlottunk. Sajnos a házunk a 80-as évek végén épült, ugye ezek jellemzően palatetősök, és arra csak speciálisan lehet napelemet szerelni. A pályázat egyértelműen ki is zárja ezeket a házakat. Vannak melléképületeink, jellemzően disznóólak, azon viszont cserép van. Ugyan arról a hálózatról megy, elviekben működnie kell így is, de a következő napokban még ennek próbálok utána járni, hiszen nem szeretném, hogy a végén derüljön ki, hogy ez így nem stimmel.

A következő kérdés még az is, hogy megírhassuk e pályázatot, vagy próbálkozzak saját magam. Az ismerőseim szerint ugyan nem egyszerű, de megfutható, azonban utána olvastam bizonyos napkollektoros csoportokban, és azt vettem észre, hogy a kivitelezőkkel van probléma. Volt, akinek már nem is akarták vállalni a megbeszélt áron, vélhetően a megemelkedett költségek, és a kapacitás hiánya miatt. Ha megíratom pályázatíróval, akkor 10 ezreket bukhatunk a végén, pláne, hogy azt sem tudták pontosan megmondani, hogy a kivitelezés mennyibe kerülhet, ugyanis nem egészen díjmentes a történet, mint ahogyan azt beszélik. 4- 500.000 forintnyi végköltségről beszélünk, amelytől persze elállhatunk még akkor is, ha sikeres lesz a pályázat, de a pályázatírás költségét akkor is bukjuk. Ám, ha meg sem próbáljuk? Ki tudja, egyáltalán ki tudjuk e gazdálkodni a rezsi költségeket. Vagy fagyoskodnunk kell egész télen…Ám én nem ezért dolgoztam egész életemben, és a családom sem! Szeretnénk nem szűkölködve élni, és jó lenne, ha a téli meleg nem valami fajta luxus lenne. - zárta mondanivalóját megkérdezett interjúalany.

Egy átlagember számra bizony nem egyszerű kiigazodni az információk rengetegében, és egy pályázatnak nekikezdeni sem leányálom. Bár jó lehetőség mindenki számára, mire a végére érnek bizony millió kört kell megfutni. Talán a legjobb tanács, amivel szolgálhatunk, hogy kérdezzenek meg minél több hozzáértő embert, és az alapján döntsék el, mennyire lehet sikeres a pályázat, lehetőleg minél kevesebb ráfordítással, de egy biztosnak tűnő sikerrel.

Fotó: pixaby