2022.09.30., péntek - Jeromos
Győr: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

A kiszáradás fenyegeti a soproni mamutfenyőt

frisshirek.hu, 2022. szeptember 01. - 14:52
A kiszáradás fenyegeti a soproni mamutfenyőt
Szárad Sopronban a mamutfenyő, de próbálják menteni. A helyiek aggódnak.

Az Erzsébet kertben található, Kaliforniai óriás- vagy mamutfenyő, a múlt század 70-es éveiben került Magyarországra. 1880-85 között ültették mai helyére. Az idei, történelmi aszályt hozó az évben a mamutfenyő is elkezdett száradni, és ledobni leveleit. Bár a mamutfenyő természete szerint is lombhullató, de ilyen mértékű száradást még nem tapasztaltak rajta. Júniusban a kertészet öntözőrendszerrel látta el, de így is aggódnak. Reményre is van azonban ok, hogy a 135 éves fenyő túléli ezt a rendkívüli száraz évet is.

Sajnos a napokban több fát is ki kellett vágni az Erzsébet kertben mert idősek és betegek voltak. Talán ezért is olyan nagy a helyiek részéről az aggodalom.

- Azért érdekesek az emberek is – jegyezte meg egy soproni lakos. - Ha kivágják a beteg fákat, aggódnak, kételkednek. Ha a szél kidönt fát, egy autóra esik vagy baleset történik, azonnal felelőst keresnek. Ráadásul szeptemberben itt lesz megtartva az Erzsébet kertben a Szüreti-napok. Jön Pataki Attila, Szikora, Kordáék és több fellépő is. Furcsa ez, mivel ki is van írva, szeles, viharos időben a parkban tartózkodni tilos.

Ám nem csak Sopronban, de Győrben is gondot okoznak az elöregedett fák, és bizony nem kevés munkát adnak a Győr-Szol embereinek. Ők az elmúlt pár hétben kezdték el a gyérítésüket, szeptemberben pedig a száraz ágakkal folytatódik a munka.

A képet a szerző készítette.