2023.01.27., péntek - Angelika
Győr: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

A kiszáradás fenyegeti a soproni mamutfenyőt

frisshirek.hu, 2022. szeptember 01. - 14:52
A kiszáradás fenyegeti a soproni mamutfenyőt
Szárad Sopronban a mamutfenyő, de próbálják menteni. A helyiek aggódnak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Az Erzsébet kertben található, Kaliforniai óriás- vagy mamutfenyő, a múlt század 70-es éveiben került Magyarországra. 1880-85 között ültették mai helyére. Az idei, történelmi aszályt hozó az évben a mamutfenyő is elkezdett száradni, és ledobni leveleit. Bár a mamutfenyő természete szerint is lombhullató, de ilyen mértékű száradást még nem tapasztaltak rajta. Júniusban a kertészet öntözőrendszerrel látta el, de így is aggódnak. Reményre is van azonban ok, hogy a 135 éves fenyő túléli ezt a rendkívüli száraz évet is.

Sajnos a napokban több fát is ki kellett vágni az Erzsébet kertben mert idősek és betegek voltak. Talán ezért is olyan nagy a helyiek részéről az aggodalom.

- Azért érdekesek az emberek is – jegyezte meg egy soproni lakos. - Ha kivágják a beteg fákat, aggódnak, kételkednek. Ha a szél kidönt fát, egy autóra esik vagy baleset történik, azonnal felelőst keresnek. Ráadásul szeptemberben itt lesz megtartva az Erzsébet kertben a Szüreti-napok. Jön Pataki Attila, Szikora, Kordáék és több fellépő is. Furcsa ez, mivel ki is van írva, szeles, viharos időben a parkban tartózkodni tilos.

Ám nem csak Sopronban, de Győrben is gondot okoznak az elöregedett fák, és bizony nem kevés munkát adnak a Győr-Szol embereinek. Ők az elmúlt pár hétben kezdték el a gyérítésüket, szeptemberben pedig a száraz ágakkal folytatódik a munka.

A képet a szerző készítette.