2022.09.30., péntek - Jeromos
Győr: 12o - 12o
Az ország 19 megyéjében

Nincs itt semmi baj, ne aggódjatok! Vagy mégis van miért?!

Tóth Zsuzsa, 2022. augusztus 31. - 17:20
Nincs itt semmi baj, ne aggódjatok! Vagy mégis van miért?!
A kormány rezsipolitikája megbukni látszik, ami pedig nem csak rajtunk, de a gyerekeinknek is csattan.

Hetek óta arról szólnak a hírek kormányzati oldalról, hogy iskolákat nem zárnak be a megemelkedett rezsik miatt. Elmondásuk szerint, mindenhol a normál mederben megy majd az oktatás, fűtött termekben. Persze a fű alatt, ám föld felett terjengtek olyan pletykák miszerint a tankerületek már a nyáron megkapták a levelet – ami kicsit sem volt szerelmes, sokkal inkább kérő…hogy nézzék meg, mely iskolákat tudják átállítani fa tüzelésre - olvasható a Röviden oldalán. .

Azt is nyílt titokként kezelik a megyei tanárok, hogy a kis iskoláknak vélhetően befellegzett, és összevonásra kerülnek. Korábban mi is foglalkoztunk a témával, amelyet itt olvashatnak

És a bomba felrobbant, minek darabjai egyszersmind megsemmisítették az eddigi „nem lesz semmi baj” – szép szavakat. A Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában az őszi szünetig mennek a gyerekek szombatonként is. Azaz hét szombaton keresztül 8-12 óráig lesz a főbb tantárgyakból tanítás.
Ez önmagában nem nagy kunszt! – mondhatnánk. De olyan szülők, akiknek a gyerekei a mai oktatási rendszerben tanulnak, és végiginyomták a kovidot, az online oktatásokat, mindezt úgy, hogy adott esetben otthoni munkavégzés mellett, nekik kellett tanulni a gyerekkel, és sok helyen több gyerekkel…nekik bizony nagy ügy!

Persze vannak, akik azt mondják: hát régen is volt szombaton iskola, ez csak fel van fújva! Ám régen az elsős kisdiákoknak nem voltak hat órái, és nem voltak ennyire túlterheltek gyerekek a parádésan kitalált tantervek miatt. Ami szintén hagy némi kivetnivalót maga után, bár ez alapjaiban egy másik téma.

A mostani történet azonban kicsit sem erről szól. Hanem arról, hogy mivel hét héten keresztül mennek a gyerekek, így december 19-től január 9-ig fog tartani a téli szünet Szetivánon.

Magyarán az „eredti” téli szüneten túl, ne az iskola tartsa már el a gyereked meleggel, meg árammal. Mert a kormány szavaival ellentétben, arra nem igen van pénz... Az, hogy nálad van e? No, az senkit sem érdekel... Tök mindegy hogyan, mi módon, a szülőnek meg kell oldani! Azt persze nem lehet tudni, hogy innentől kezdve még hányszor a tél folyamán…

Ahogy azt is, hogy ismét csak smúzolj a főnöködnek, hogy neked bizony megint Home Office-ba kell menni, vagy valahogy, valahonnan felügyeletet szerezni a gyereknek. Hiszen szabadságot nem igen mer kivenni az ember lánya – de fia sem, mert jöhet még a kovid 87. hulláma is ebben a tanévben, amire bizony kellenek a plusz napok.

Ez – még, csak egy iskola, aki nyíltan készül a nehezebb időszakokra, de sejtések szerint, nem a Győrszentiváni lesz az egyetlen, aki lépésekre kényszerül, és tesz majd.

Sajnos az államkassza csengő, bongó üres hangjának áldozatául esnek a gyerekeink is, hiszen hét héten keresztül elcseszni a diákok hétvégéjét, az igazán derék húzás közvetve, és közvetlenül is. Hogy aztán a téli szünet alatt a tévét bámulhassák, mert a szülő nem szórakoztató bizottság a munkája mellett, az otthon pedig nem cirkusz.

Sokkal inkább az ország kezd ahhoz hasonlítani, csak sajnos a bohóc jelmezt mi nem kértük…


Kép: pixaby