2024.02.26., hétfő - Edina
Győr: 13o - 15o
Az ország 19 megyéjében

Iskolakezdési egyszeregy szülőknek

frisshirek.hu | 2022. augusztus 31. - 09:23
Iskolakezdési egyszeregy szülőknek
Nem elég együtt érzően bólogatni, amikor arról esik szó, hogy az iskolakezdés mekkora anyagi terhet ró a családokra, valami kézzelfogható segítség is jól jönne a családoknak.

A már augusztusban elutalt, szeptemberi családi pótlék tulajdonképpen az egyik zsebünkből a másikba tevésről szól. Természetesen minden fillér jól jön ilyenkor, de a frusztráltságra, hogy vajon iskolakezdésre mindent meg tudunk-e venni, ami kell, vajmi kevés. Ráadásul ezzel az összeggel szeptemberben már nem számíthatunk a családi költségvetésben.

Nézzünk egy átlagos, csupán egy gyereket nevelő Fejér megyei, vidéki házaspárt, akiknek a kislányuk ötödik osztályos lesz, tehát ha nem is iskolát, de tagozatot vált. Felsőben már többféle tantárgy kerül az órarendbe, és a 11-12 éves lányok sem kifejezetten kislányok már.

Az anyuka értelmiségi munkakörben, az apuka az ún.melós kategóriában dolgozik, három műszakban. Amikor megkértem őket, hogy szedjük össze, „mi mennyi”egy augusztusi bevásárlásnál, a ruhával kezdték.

Mindent kinőtt a nyáron, muszáj volt 2 melegítőnadrágot, 1 melegítő felsőt vennünk. Szükség volt 3 db vékony pamut hosszú ujjú felsőre, 5 db legginsre, és vettünk 1 kötött pulóvert is a hűvös őszi napokra. Az ünneplős blúz és hozzá a szoknya is egyenként 5-5000 Ft volt.  Amikor kiderült, hogy 30000 Ft fizetünk, majdnem elájultam, de tudtam, hogy muszáj megvennünk.” Nem plázákba, drága butikokba járnak, próbálják a lehető legolcsóbb, de mégis minőségi termékeket áruló üzleteket felkeresni.

A kislánynak cipőkre is szüksége volt, azokat is kinőtte a júniusi évzárás óta. Egy pár tornacipő, egy pár ünneplős és egy pár benti cipő összesen 19.000 Ft, volt, és ezeket sem a márkás lábbeliket kínáló boltokban vásárolták. „A cipőket szerintem nagyon ügyesen megvettük ennyiért. Járhattunk volna rosszabbul is. Az is igaz, hogy itt is az olcsó, de jó kategóriát kerestük.

Az iskolai tanszerek beszerzésénél a legideálisabb az lett volna, ha mindent sikerül megvenni az első tanítási napra, ami kellhet, de ez több okból sem lehetséges: egyrészt nem tudják kifizetni, másrészt a tanárok egyéni igényei, az iskola kérései csak szeptember első napjaiban fog kiderülni.

Így aztán az alávető felsős tanszerek (füzetek, ceruzák, radír, hegyező, filctoll-készlet, vonalzók, körző, festék, színes ceruza, tempera, gyurma, rajzlapok, gumis mappa, füzetboksz, ecsetek) 18 000 Ft-ba kerültek. Aggódva várják, mi kellhet még majd, amit nem tudtak előre kitalálni.

Az alsós iskolatáska 4 év után leamortizálódott, abból is újat kellett venni, csakígy a tolltartó és a tornazsák, a sportcipő és a tornanadrág. Luxusként vettek egy uzsonnás dobozt is, ennek különösen megörült a kislány. Ez utóbbiakkal együtt összesen

67 ezer forintot költöttek

arra, hogy minimális tisztességgel elinduljon a felső tagozat.

Az apuka így fogalmazott ”Nincs testvére, így örökölni nem tudott semmit a nagyoktól. Ezt az összeget nem tudtuk volna kifizetni nagyszülői segítség nélkül. És akkor mi még a szerencsések közé tartozunk, ráadásul csak egy gyerek indítását kellett megoldanunk. El sem tudom képzelni, mi lehet pl. egy háromgyerekes családnál.

Mi lenne? Háromszor ennyit fizetnek ki. Ha tudnak…

Szöveg és fotó: Frisshírek