2023.01.27., péntek - Angelika
Győr: 0o - 0o
Az ország 19 megyéjében

Kis gyerek kis kiadás, nagy gyerek óriási…

frisshirek.hu, 2022. augusztus 30. - 08:10
Kis gyerek kis kiadás, nagy gyerek óriási…
Közelgő szeptember, üresedő pénztárcák.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A statisztikák szerint Győr a legdrágább vidéki egyetemi város. Nem újdonság ez, a határok közelsége, az AUDI jelenléte, és az országos átlag szerinti erősebb gazdasági jelenlét bizony komoly hatással van az albérleti árakra. Ezeken az emelkedett rezsik sem segítettek, hiszen a bérbeadók beépítették az árakba a többletköltségeket, így még többet kell fizetni még a nem annyira minőségi kulipintyókért is.

Óriási arcon csapás ez a szülőknek, hiszen ezzel szemben a győri egyetem még mindig közkedvelt a felsőoktatásban, így keményen zsebbe kell nyúlni, amikor a gyerekünk felvételt nyer. Hiába állnak össze többen, az albérlet, a rezsi, a bolt, a tanulmányhoz szükséges költségek – még akkor is, ha a félévekért nem kell fizetni, közel egy minimálbér fizetés környékén vannak. Ha még a tanulmányokat is finanszírozni kell, elmondható, hogy lassan luxus lesz Győrbe suliba járni, és ezt csak a tehetősebb réteg teheti majd meg. Vagy már csak azok…

Ehhez képest mi egy kicsi gyerek beiskolázása? Bizony ez is rendkívül megterheli a szülők pénztárcáját, főleg, ha elsőbe megy gyermekünk.

Újabban az iskolák listát adnak a felszerelésről amit meg kell venni, ám a nagy tétel általában az iskola táska, tolltartó kombó vásárlása. Ez megfontolást igényel a szülők részéről, hiszen, ha a kicsi nem sétál hosszútávon az iskolatáskával, vagy éppen a cuccai nagy részét nap mint nap a suliban hagyja, akkor nem érdemes drága, gerinc kímélő változatot venni, aminek 20.000 forint körül van az ára.

Újabban divatosak lettek a nagy tolltartók, amik 6- 7000 forint körül mozognak. Ahogy haladnak feljebb és feljebb az évek során, annál több mindent kell, hogy elnyeljen, ezért talán érdemes ezt a verziót választani már elsőre, hiszen tolltartót jellemzően nem egy évre veszünk. Így elkerüljük, hogy a következő évben is költsünk rá.

Viszont amin nem érdemes spórolni az a tornacipő, és a benti cipő, hiszen abban vannak egész nap. Egyes ortopédiai vélemények szerint, a hagyományos tornacipőket be is kellene tiltani, mert annyira károsak a gyerekek egészségére.

Ahogy telnek az évek, már talán nem annyira megterhelő az éves kiadás – egy ideig, hiszen vannak időszakok, amikor „csak” az iskolaszereket kell megvásárolni, és persze az alap ruhanemüket, cipőket.

Egy rábaközi anyukával beszélgettünk, akinek 3. osztályba megy a fia. Mi, mennyibe került? Lássuk!

- A tanszerekre eddig 20.000 forint körül költöttünk. Ebbe minden fogyó eszköz, úgy mint füzetek, borítók, technika, rajz doboz felszerelések.

Középkategóriás termékek közül válogattunk, kivéve a füzeteket. Abból azt vettem meg neki, ami tetszik, talán nagyobb kedvvel ír bele... 220 forint volt a legolcsóbb, és 450 a legdrágább füzet, de átlagosan 300 forint körül mozognak.

Sima gumis mappákat kicsit drágának találtam, átlag 700 forintért szereztük be darabját. Vízfesték, tempera, színes ceruza készlet, filctoll készlet, 1200 – 1500 forint körül mozgott. Sok ragasztót használnak, így abból több darabosat vettem, úgy olcsóbb volt. Idén HB-s ceruzákra, matek doboz tartalmára nem igazán költöttünk, mert az megvan neki.

Ehhez hozzájött két pár cipő középkategóriából, benti cipőt most nem vásároltunk, mert az van neki tavalyról, és mivel talpbetétet hord, hogy azt ne kelljen mindig csereberélni, az a tesi cipője is. Ruhákra nem ment el sok, szerencsés módon mintha nem nőne annyira.– mondta el az anyuka nevetve, majd folytatta:

- Tesire sima fehér pólót, és fekete nadrágot kértek. Szoktam nézni a több csomagos verziókat, mert az jellemzően olcsóbb. Találtam is egy 3 darabos póló csomagot 2200 forintért, aminek még rossz minősége sincs, és, ha rendeltem egy másodikat, az 1500 forintba került, szintén a hármas szett. Így azt is megvettem nagyobb méretben, hiszen az mindig kell. Jó minőségű rövidnacit is találtam akcióba, 800 forint volt darabja. Érdemes a cseh, lengyel, esetleg szlovák webshopokat nézegetni, mert ott jó árban ki lehet fogni gyerekeknek ruhaneműt, és a minőségük sem rossz. Pontos összeget nem tudok mondani, de megközelítőleg az idei iskolakezdésre 50.000 forintot költöttünk, így azt kell mondanom viszonylag jól megúsztuk.

Az étkezési díj, 10 – 20 százelék között ment fel az iskolákban, és vélhetően különórákra sem annyiért járathatjuk majd a gyerekeket, mint tavaly. A legszerencsésebbek azok a szülők, akiknek az iskolán belüli szakkörre jár a gyermeke, mert azok közül a legtöbb díjmentes. Ám egy úszás, lovaglás, tánc esetében már keményen zsebbe kell nyúlni, hiszen az órabérek több ezer forintra is rúghatnak, és akkor még a felszerelést is meg kell vásárolni.

Legyen kis-gyerek, vagy nagy-gyerek, a költségeket se így, se úgy nem kerülhetjük el. A kiadás nem változik, ám a kiadás nagysága, az már annál inkább…

Fotó: pixabay