2023.05.29., hétfő - Magdolna
Győr: 19o - 21o
Az ország 19 megyéjében

A Kreml megkönnyíti az ukránok számára az oroszországi letelepedést és a munkavállalást

frisshirek.hu, 2022. augusztus 28. - 19:30
A Kreml megkönnyíti az ukránok számára az oroszországi letelepedést és a munkavállalást
Putyin elnök aláírta a rendeletet, mely lehetővé teszi az ukrán útlevéllel rendelkezők számára a korlátlan ideig tartó oroszországi tartózkodást és munkavállalást.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Mostanáig egy 180 napos perióduson belül maximum 90 napot tölthettek orosz földön az ukrán állampolgárok. Ahhoz, hogy tovább maradhassanak, illetve munkát vállalhassanak, különleges engedélyre vagy munkavállalási engedélyre volt szükségük.

Az ideiglenes rendelet, mely szombaton jelent meg, lehetővé teszi az ukrán állampolgárok számára, valamint a Moszkva által független államokként elismert donbaszi szakadár köztársaságok polgárai számára, hogy időkorlát nélkül élhessenek, illetve munkavállalási engedély nélkül dolgozhassanak Oroszországban.

Ehhez azonban előzőleg ujjlenyomatot vesznek tőlük, fotót készítenek róluk, továbbá drog-, illetve fertőző betegségekre vonatkozó mentességet igazoló teszten kell átesniük.  

A rendelet tiltja az ukrán állampolgárok deportálását is, kivéve, ha  a személy börtönből szabadult, illetve, ha úgy ítélik meg, veszélyt jelent Oroszország biztonságára – írja a The Moscow Times.

Egy másik rendeletben Putyin szociális juttatások kifizetéséről rendelkezett az olyan sérülékeny helyzetben lévő személyek – nyugdíjasok, fogyatékkal élők, terhes nők – számára, akik az orosz offenzíva miatt kényszerültek elhagyni Ukrajnát, illetve a szakadár régiók területét.

Orosz kimutatások szerint 3,6 millió ember keresett menedéket Oroszországban az Ukrajna elleni „különleges katonai művelet” február 24-i kezdete óta. Közülük 587 ezren gyermekek.

Júliusban Moszkva könnyítéseket léptetett életbe az orosz állampolgárság megszerzésére vonatkozóan is az ukránok számára, melyet Kijev erőteljesen kritizált.

Kép: csmonitor.com