2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Sakálok portyáznak a megyében

frisshirek.hu, 2022. augusztus 24. - 10:36
Sakálok portyáznak a megyében
Üvöltenek a sakálok!

„Üvölt, mint a sakál!” – ezt bizony testközelből is hallhatjuk, ugyanis az aranysakálok más néven a nádi farkasok mára már túlszaporodtak hazánkban. Annak ellenére, hogy sokan azt sem tudják a megyében, hogy összefuthatnak velük - adta közre a friss hírt a kisalfold.hu.

– Az Országos Vadgazdálkodási Adattár szerint tizenhat- ezerre tehető az országos állománya, megyénkben az egyedszám a kétszázat közelíti. Befolyásolja az őz, vaddisznó szaporulat, hiszen elsősorban húsevő, bár fogyasztanak erdei gyümölcsöket is. Szürkületkor indulnak vadászni, amit nem éppen csendben, sokkal inkább üvöltve tesznek. Ha sűrű az állomány képesek nappal is vadászni, és lakott területen belül is találkozhatunk már velük. Dúvadnak minősülnek.

Az elszaporodásuk miatt csapdázzák őket. A csapda bár azonnal öl, nem okoz szenvedést az állat számára… Sok kárt okoznak a vadgazdálkodóknak, és bár elsősorban kisemlősökre fáj a foguk, sajnos előfordul, hogy őzgidákat, vadmalacokat is elejtenek. Ha éppen csapatban vadásznak, akkor a kifejlett őzek is áldozatul eshetnek nekik.

Képesek kiszorítani a rókákat is az élőhelyükről, így a sorsuk a vádászoktól függ, ám tényszerűen elmondható, hogy ritkítani kell az állományukat.