2022.12.04., vasárnap - Barbara, Borbála
Győr: 4o - 5o
Az ország 19 megyéjében

Maradnak a megszorítások Székesfehérváron

NKSZ, 2022. augusztus 23. - 07:51
Maradnak a megszorítások Székesfehérváron
Leszavazta az augusztusi székesfehérvári közgyűlés az összes megélhetési válságot enyhítő ellenzéki javaslatot. Illetve talán egyen azért elgondolkodik a polgármester - írta ki közösségi oldalára Márton Roland.

A Fidesz ismét megvédte a megszorításokat, az ellenzéki javaslatokat viszont leszavazta – így kezdte az augusztusi székesfehérvári közgyűlés beszámolóját a város Önkormányzatának ellenzéki képviselője.

Márton Roland szerint az ellenzéki frakció számos, a fehérváriak megélhetési válságát enyhítő javaslattal készült. Az ülés elején a közgyűlés fideszes többsége napirendre sem volt hajlandó venni az ellenzék konszenzuskereső, lokálpatrióta javaslatait.

Ahogy írta, később az egyes napirendekhez módosító javaslatként nyújtották be kezdeményezéseiket. A Fidesz mindegyiket leszavazta: a júniusi megszorítócsomag, a díjemelések visszavonását, a jegy- és bérletárak 50%-os csökkentését a közösségi közlekedésben és leszavazták, hogy Székesfehérvár polgármestere, kiegészülve Vargha Tamás és Törő Gábor országgyűlési képviselőkkel kezdeményezzen egyeztetéseket a megfelelő kormányzati szereplőkkel, magával a miniszterelnökkel, hogy az önkormányzati intézményekre és iskolákra ne vonatkozzon a rezsiáremelés.

Azt az ellenzéki javaslatot, hogy augusztus 10-ét nyilvánítsák a Fehérvári Fák napjává még nem törölték le, azon még ahogy Márton Roland mondta, gondolkodik a polgármester.

A rezsitámogatási programot egyhangúlag elfogadta a közgyűlés, ahogyan a LED-csere programot is. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere úgy fogalmazott, hogy a rezsitámogatás rendszerén biztosan kell majd finomhangolni, korrigálni, ahogy beérkeznek az adatok, egyelőre a legfontosabb, hogy elindulhatnak a támogatások.

A közösségi oldalán arról is írt, hogy a LED-csere program várhatóan késő ősszel, télen tud megtörténni, mert addigra fogja leszállítani az új LED-es izzókat az ezt igénylőknek majd az a cég, amelyikkel az önkormányzat majd leszerződik.

A jelentkezés és az átvétel részleteiről, helyéről várhatóan szeptemberben tudnak tájékoztatást adni, míg a rezsitámogatáshoz a jövő héten a város honlapján lesznek elérhetőek a kérelmek benyújtására vonatkozó technikai részletek is.

A Közgyűlés döntött arról is, hogy elindulhat a Móri út I. ütemének a felújítása, ez a Zichy-liget és a Felsővárosi templom közötti szakasz teljes, közművekkel együtt történő felújítását jelenti- írta a polgármester.

Fotó: Facebook - Cser-Palkovics András oldala