2022.12.05., hétfő - Vilma
Győr: 6o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Hosszú hónapok után végre fizetést kaptak a csornai napelemgyárban dolgozók

frisshirek.hu, 2022. augusztus 17. - 18:01
Hosszú hónapok után végre fizetést kaptak a csornai napelemgyárban dolgozók
A csornai mutyivonat tovább szalad.

Négy hónapos csúszás után, ma végre megkapták bérüket a csornai napelemgyár dolgozói.

A napelemgyár hányatatott sorsáról már nagyon sokat cikkeztek a médiában - ahogy portálunk is foglalkozott vele, ám az embernek olyan érzése van, hogy hiába járták már körül nagyon sokan ezt a témát, mégis mint a Bermuda háromszög: vélhetően információk sokasága veszik el a semmibe.

Jobb később mint soha – mondhatnánk, de mivel 2022-őt írunk, és a gyár történelme még 2014-ben kezdődött, a jó munkához idő kell…a rosszhoz meg még több - klasszikus jobban illik rá. Igazi csúcsgyár lehetett volna, minek szalagjairól csak úgy gurulnak le a napelemek a magyar emberek megsegítésére – pláne a mostani időkben lett volna igencsak hasznos, de ezt már cseszhetjük, mert valakik bizony elrontották. Vagy így akarták...

A gyár termékei nem elérhetőek, az Uniós pénz sehol, és az, hogy még a mai napig létezni tud a komplexum, csak az adóforintoknak köszönhető.

Nemrég még sajtótájékoztatót is tartottak a gyár előtt, ahol többek között azt is sérelmezték, hogy az OLAF vizsgálat eredményét jó magyar szokás szerint, ahogy lezárták, úgy nyilvánosságra nem került, holott nagyon sok pénznek lába kelt a gyár történetében már, és bizony jó volna tudni, hogy hova… Az iratok szerint, azért lett kurtán furcsán lezárva, mert nem uniós pénzről van szó, csupán csak adóforintok tűntek el.

Nem gondolunk semmit, semmit, nem nyilatkozunk.
– utasították vissza sommásan a csornai napelemgyár mögött álló svájci Ecosolifer AG budapesti cégközpontjában a HVG kérdését: nem gondolják-e, hogy egy több tízmilliárd forintnyi közpénzből finanszírozott projekt fejleményeiről tájékoztatniuk kellene a nyilvánosságot?

Fizetés csak titoktartás ellenében 

Annak ellenére, hogy hónapokig nem kaptak fizetést a dolgozók, erről akkor senki nem mert nyilatkozni közülük, mert olyan titoktartási nyilatkozatuk volt, amit az FBI is megirigyelt volna. Annyit azonban mindenki tudott: munka nincs, jóformán társasjátékoznak a gyárban. Nos, a pletykák szerint ez is változott a megérkezett fizetésekkel együtt, van végre tennivaló is.

Valahonnan pénzhez jutottak, így tudták kifizetni a dolgozókat, akik már bátrabban is mertek beszélni a történtekről. Kiderült, hogy a fizetés nélküli hónapok alatt többen felmondtak, és mennének is, de sajnos már le kellene tölteni felmondási időt.

A munka állítólag egy külföldi megrendelőtől van, aki tesztelni akarja az itt elkészült napelemeket, amiknek a gyártását már 2016-ban el kellett volna kezdeni. Ha az OLAF csalást, korrupciót, vagy más illegális cselekedetet állapított volna meg, visszakövetelhetnék a bele pumpált pénzt, de ilyesmire itt furcsa módon nem találtak bizonyítékot. Fontos megjegyezni, hogy a magyar hatóságok nem adták át a szükséges bizonyítékokat.

A pletykák szerint, már tudják, hogy kinek lesz átadva aprópénzért a gyár, ami már teljes kapacitással működik, és húzni kellett az időt, ami az emberek pénzén nem volt nehéz. A botrányokkal tarkítva bizonyára sok idő lesz mire tisztára mossa magát, de ez valószínűleg nem fog lelki gondot okozni az új gazdájának.

Egyébként akik előszeretettel invesztálnak a jobbára állami támogatással épülő naperőművekbe, például Tiborcz Istvánnak, Mészáros Lőrincnek vagy Ruszlan Rahimkulovnak is vannak efféle üzletei – írta meg a HVG.

A napelemgyár kisrészvényesei, akik valaha azt hitték életük üzletébe vágtak bele, ki lettek pöccintve a történetből, a tőzsdéről is kikerült a teljes cég, így bizony ennyi év távlatából valószínűleg csak az fog jól járni az egésszel hosszútávon, aki végül ráteszi a kezét.

De vajon ki lesz az? Bizonyára sok év múlva ez is kiderül majd....